'Rookverbod laat wereldwijd aan duidelijkheid te wensen over'

13 augustus 2007 - 2:00
NEW YORK - Hotels, restaurants en bars zouden duidelijker moeten aangeven of er wel of niet gerookt mag worden. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Tripadvisor. Bijna negentig procent van de 1.400 ondervraagden gaven aan vaak niet te weten wat het rookbeleid in diverse horeca is. Roken blijkt een belangrijk issue bij het uitzoeken van een hotel of restaurant.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de grootste rook-gerelateerde ergernis wordt gevormd door hotelkamers waar gerookt is, terwijl deze als niet-roker kamer werd aangeprezen. Op de tweede plaats staat stankoverlast in restaurants van rokende gasten.

Overtreders
Van de ondervraagden geeft 39 procent aan te vertrekken als ergens een rookverbod wordt genegeerd. Negentien procent spreekt de overtreder juist aan op zijn of haar gedrag. 22 procent doet of er niets aan de hand is en negeert het probleem. Twintig procent roept het management erbij om iets aan de rokers te doen. Daarbij moet worden opgemerkt dat Europeanen eerder afstappen op de overtredende roker dan Amerikanen. Het feit dat op het overtreden van een rookverbod in veel landen een boete staat is voor de meerderheid van de ondervraagden nieuwe informatie.

Van de ondervraagden is 86 procent niet-roker. Van de veertien procent die wel rookt geeft 23 procent aan meer een gelegenheidsroker te zijn. Meer dan de helft van de ondervraagden juicht een rookverbod van harte toe.

Kom rokers tegemoet
Toch is de algemene opinie dat roken niet geheel uitgebannen hoeft te worden. Een kwart ziet wel iets in het idee om in rookvrije hotels een verdieping in te richten waar wél gerookt mag worden. Ook vindt een derde dat op terrassen of andere plekken in de open lucht volop gerookt zou mogen worden.
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen