Pleidooi voor beter wegennet zonder direct meer asfalt

18 mei 2009 - 2:00
DEN HAAG - Het Nederlandse wegen- en spoornet moet betrouwbaarder worden gemaakt om incidentele, door slecht weer of door ongevallen ontstane files te verminderen. Daarvoor pleit de Raad voor Verkeer en Waterstaat in een maandag (18 mei) uitgebracht advies aan verkeersminister Camiel Eurlings.


Dat kan door voldoende reservecapaciteit in te bouwen en omleidingsroutes te creëren.

Dat betekent niet dat er louter meer asfalt of spoor moet komen, stelt een woordvoerster van de raad in een toelichting.

"In sommige situaties kan het nuttig zijn om iets extra's te doen, zoals met opstelroutes zodat het verkeer wordt gedoseerd en gestructureerd."

"Zo moeten situaties worden voorkomen zoals die van vorige week woensdag, toen op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag een brandweerwagen kantelde en het verkeer uren vaststond."

Verder moeten het wegennet en openbaarvervoersnet beter worden 'verknoopt', ofwel beter op elkaar worden afgestemd zodat mensen bij verstoringen als ongevallen gemakkelijker kunnen overstappen, aldus de woordvoerster.

Het advies heet De Randstad altijd bereikbaar, en is dus gericht op de Randstad en andere stedelijke gebieden. De raad adviseert om het beleid te richten op voorzieningen tegen onverwachte, incidentele files.

De kosten van dat soort files zullen volgens de raad in 2030 4 miljard euro per jaar bedragen. "Extra capaciteit kan erkende knelpunten wegnemen of ontlasten, maar maakt het verkeers- en vervoersnet niet automatisch minder kwetsbaar voor verstoringen", merkt de raad op.

Verkeersminister Eurlings ziet in het advies toch een ondersteuning van zijn beleid, zoals bijvoorbeeld de MobiliteitsAanpak die voorziet in extra geld voor wegprojecten.

Bijvoorbeeld de A1 bij Apeldoorn en regionaal spoor in de vorm van onder andere de tram tussen Utrecht Centraal en de Uithof.

Het gaat om een eerste reactie van zijn kant. Het kabinet zal te zijner tijd nog reageren, aldus bronnen.

(c) ANP
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen