Chip in paspoort verplicht bij reis naar Verenigde Staten

3 juli 2009 - 2:00
SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol waarschuwt reizigers die deze zomer naar de Verenigde Staten gaan. De dienst voorziet problemen voor een deel van de reizigers omdat sinds 1 juli iedereen die naar de VS vliegt, van de Amerikaanse overheid opeens over een paspoort met chip moet beschikken.


Als dat niet het geval is, moet men beschikken over een geldig visum. Anders komen reizigers de VS niet in en valt de reis al op Schiphol in het water. De luchtvaartmaatschappij zal in dat geval namelijk het vervoer naar Amerika weigeren.

De nieuwe regels zijn volgens woordvoerder Rob Stenacker nog vrij onbekend bij het grote publiek. Bijkomend probleem is dat nooddocumenten volgens hem in dit geval geen soelaas zullen bieden, omdat ook die niet voorzien zijn van een chip. Een visum voor de VS is ook niet op Schiphol te verkrijgen.

Uit gegevens van vorig jaar blijkt dat veel mensen die in juli en augustus naar de VS vertrekken, op Schiphol om nooddocumenten vragen. Dat komt omdat ze over een verlopen paspoort blijken te beschikken of over een paspoort dat niet lang genoeg geldig meer is.

“Dat waren er in die periode vorig jaar ongeveer tweehonderd'', weet Stenacker. Daar komen volgens hem nu nog de mensen bij die een paspoort zonder chip hebben. “Zij zullen de Verenigde Staten niet inkomen zonder het vereiste visum.''

Kinderen eigen paspoort
Een ander probleem dat vorig jaar ook al de kop opstak, is dat kinderen over een eigen paspoort moeten beschikken om toegang tot de VS te krijgen. Veel vakantiereizigers kwamen toen om deze reden dan ook niet verder dan Schiphol. De marechaussee gaf vorig jaar aan dat het in de drukste periode om vijftig tot zestig gevallen per week ging. In tegenstelling tot vorig jaar kunnen de kinderen nu ook daarvoor geen nooddocument meer aanvragen. Ze moeten echt een eigen paspoort met chip hebben of een visum.

Door de zeer korte termijn waarin de VS de nieuwe regels hebben doorgevoerd, vindt de marechaussee het nodig om voor de nieuwe eisen te waarschuwen. Stenacker: “Het is goed voorstelbaar dat deze nieuwe eisen nog niet overal bekend zijn.''

De Amerikanen maken alleen uitzonderingen voor het gebruik van een nooddocument in geval van aantoonbare noodsituaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om diefstal op het vliegveld zelf vlak voor het vertrek, een overlijdensgeval in de familie of vanwege een dringende medische noodzaak.

De grenspolitie in de VS zal uiteindelijk zelf beoordelen of het beroep op de noodsituatie terecht is gedaan, benadrukt de marechaussee. “Het is de eigen verantwoordelijkheid van de reizigers om vooraf te informeren naar de eisen waaraan ze moeten voldoen.''


(c) ANP
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen