Recessie zorgt al maanden voor minder files

8 oktober 2009 - 2:00
DEN HAAG - Al sinds begin dit jaar is de filedruk in Nederland aan het afnemen. De eerste drie kwartalen van 2008 noteerde de ANWB veertien procent minder files dan het jaar ervoor. Of deze vermindering direct te maken heeft met de economische recessie kan de ANWB niet hard maken, maar volgens een woordvoerder ligt een verband voor de hand.


“Er is minder werk voor bijvoorbeeld aannemers met als gevolg dat er minder bestelwagens en busjes op de weg zijn. En dat heeft gevolgen voor de files”, aldus René Passet van de Verkeersdienst van de ANWB. De transportsector beleeft als geheel zware tijden en dat is merkbaar in het aantal files en de lengte ervan.

Volgens Passet is de trend al zo'n anderhalf jaar gaande. Vooral in de avondspits was het met een afname van 25 procent aanzienlijk rustiger op de wegen dan vorig jaar. In de weekeinden daarentegen is het drukker dan vorig jaar, maar dat heeft te maken met werkzaamheden.

Verkeersdeskundigen waarschuwen voor al te veel optimisme over de filedruk. Onderzoeker Caspar Chorus van de TU Delft heeft het in dit verband over een 'terug-naar-de-spitseffect'. “Als forensen die zijn overgestapt van auto naar trein, zien dat er minder files staan op hun reistraject zullen ze wellicht de auto weer laten staan”, liet Chorus onlangs weten. Hij verwacht een explosieve groei van het aantal files, als de economie aantrekt.


(c) ANP
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen