Britse regering maakt haast met snelle trein

31 december 2009 - 1:00
LONDEN - In de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar wil de Britse regeringspartij Labour haast maken met een besluit over hogesnelheidstreinen. The Times meldde woensdag dat het kabinet in maart definitief akkoord wil gaan met een voorstel voor de aanleg van een nieuw spoortracé vanuit Londen naar het noorden van het land.


De Britse krant interviewde de minister van Transport, Lord Adonis, over de plannen op de dag dat een duizend pagina's dik rapport over het project naar het parlement werd gestuurd. Volgens de bewindsman kunnen de werkzaamheden voor het nieuwe HSL-netwerk in 2017 beginnen, waarna de eerste hogesnelheidstreinen medio 2025 richting Birmingham moeten rijden.

Het is de bedoeling dat andere grote steden ten noorden van Londen, zoals Sheffield, Manchester, Leeds, Newcastle en Edinburgh in Schotland, ook worden aangesloten op de nieuwe spoorverbinding. De snelste trein tussen Londen en Edinburgh doet nu vier uur en dertien minuten over dit traject. Als de HSL klaar is, duurt deze trip ruim tweeëneenhalf uur.

Het project gaat tientallen miljarden ponden kosten. De belangrijkste politieke partijen in Groot-Brittannië zijn het eens over de noodzaak van grootschalige investeringen in hogesnelheidsverbindingen. Het land beschikt nu slechts over één korte lijn, van Londen naar de Kanaaltunnel, waar treinen met hoge snelheden kunnen rijden. Op het Europese vasteland, en dan met name in Frankrijk, zijn HSL-treinen al decennia een bekend fenomeen.


(c) ANP
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen