Montenegrijns paspoort te koop voor zakenlieden

10 augustus 2010 - 2:00
BELGRADO - Rijke buitenlandse zakenlieden kunnen een paspoort van Montenegro 'kopen', als ze ten minste 500.000 euro in het land investeren. De Servische televisiezender RTS meldde dinsdag dat de Montenegrijnse regering daartoe een programma voor 'economisch staatsburgerschap' heeft uitgedacht.


Eerder dit jaar bleek dat de in Montenegro verblijvende Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra niet kon worden uitgeleverd aan Thailand, ondanks een internationaal opsporingsverzoek. Hij beschikte namelijk over een Montenegrijns paspoort. Shinawatra, die in Montenegro een flink bedrag heeft geïnvesteerd in onder meer de toeristenindustrie, wordt in Thailand beschuldigd van grootscheepse corruptie in de tijd dat hij premier van dat land was.

Volgens minister van Financiën Igor Luksic wil Montenegro met het verlenen van economisch staatsburgerschap niet alleen kapitaal binnenhalen, maar ook nieuwe en innovatieve technologieën. Ook wordt gehoopt dat de nieuwbakken Montenegrijnen de hoofdkantoren van hun ondernemingen zullen vestigen in het land met nog geen 700.000 inwoners.

(c) ANP
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen