Minister wil rijksweg A1 aanpak naar voorbeeld A2

14 juni 2011 - 20:35

DEN HAAG - Net als de Nederlandse snelweg A2 moet ook de A1 een corridor worden met meer rijstroken en parallelbaansystemen, waarmee het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het bestemmingsverkeer. Dat is een van de infrastructurele projecten die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag heeft bekendgemaakt in het kader van haar ontwerp-Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte.

Het aanpakken van Rijksweg 1 behoort tot de projecten die de VVD-bewindsvrouw van nationaal belang acht, zeker gezien economische effecten. In totaal heeft ze voor investeringen de komende jaren 7,3 miljard beschikbaar.

Rijnlandroute
Naast het opknappen van de A1 wil ze de Rijnlandroute (bij Leiden) aanleggen, de Zuidas bij Amsterdam bereikbaar houden, de nieuwe westelijke oeververbinding Rotterdam realiseren en de A58 Eindhoven-Tilburg moderniseren. Schultz heeft nog meer infrastructurele plannen, maar deze presenteerde ze als haar kroonjuwelen.

Kern van haar beleid is dat ze de invloed van het Rijk op ruimtelijke beslissingen wil terugbrengen, door te schrappen in regels en procedures. Lagere overheden krijgen in zo'n geval de ruimte.

ANWB is overwegend tevreden
De ANWB is overwegend tevreden over de uitgangspunten uit de structuurvisie. ''We verwachten dat met het uitvoeren van deze plannen de reistijden beter betrouwbaar kunnen worden doordat de aanwezige infrastructuur beter wordt benut'', reageerde de ANWB dinsdag.

Er is ook kritiek. De ANWB mist een ''krachtdadige uitvoering van de overwegend goede uitgangspunten''. Volgens de bond laat het kabinet veel van de uitvoering over aan decentrale overheden, terwijl nog onduidelijk is of die hiervoor voldoende geld krijgen.

(c) ANP

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen