LONDEN - Elizabeth Alexander geeft bij aankomst meteen een stevige knuffel, alsof haar gasten al jaren goede vrienden zijn. Hond Emily bewaakt het huis aan de Moncrieff-straat in de zuid-Londense wijk Peckham. "Bewaakt" is een groot woord, het bejaarde beestje is bijna blind en verder de goedheid zelve.
'Liz' verhuurt via Wimdu één van haar slaapkamers aan gasten voor 94 euro per nacht (twee personen). Voor die prijs serveert ze ook een kostelijk ontbijt. Dit tarief ligt beduidend lager dan dat van een fatsoenlijk hotel in Londen.
Wimdu heeft ook nog aanzienlijk goedkopere accommodaties in de Londense portefeuille; de voordeligste is 31 euro per nacht (voor twee) en gelet op de reacties van gasten was dat ook een prima keus.
Wimdu, wat is dat eigenlijk? De naam staat nergens voor, legt Eefje Liebregts, PR-manager Nederland voor het bedrijf uit. “We zochten naar een naam die makkelijk te onthouden en makkelijk uit te spreken was in alle talen - Wimdu was het resultaat.”
Wimdu is een 'peer-to-peer property rental' : particulieren die één of meer kamers in hun eigen huis verhuren voor een beperkt aantal nachten, als alternatief voor een hotel. Veel mensen op reis, niet alleen privé maar ook zakelijk, boeken inmiddels via Wimdu.
Het bedrijf werd in 2011 opgericht door de Duitsers Arne Bleckwenn en Hinrich Dreiling in Berlijn. Ze keken het concept af van het Amerikaanse Airbnb, dat ook pas sinds 2009 bestaat.
Social Travel
“Social travel en het verhuren van privé accommodaties waren in de VS al wat langer populair, maar in Europa was er nog een gat in de markt. Arne en Hinrich zagen dat er ontevredenheid over hotels bestond en tegelijkertijd grote interesse in de verhuur van privé-accommodaties'', zegt Liebregts.
Wimdu is in anderhalf jaar tijd razendsnel gegroeid, met een geschat aanbod van 50.000 kamers verdeeld over honderd landen. Sommige kamers kosten maar tien euro per nacht. En voor dertig tot veertig euro kun je bijna overal terecht.
Investeringen
Het private bedrijf wil geen inzicht geven in zijn omzet. Maar volgens sommige schattingen zal Wimdu dit jaar een omzet van rond de honderd miljoen euro draaien. Wimdu wist vorig jaar voor negentig miljoen aan investeringen aan te trekken van twee financieringsmaatschappijen uit Zweden en Duitsland.
Venture capitalists als investeerders, is dat niet een groot risico? Eefje Liebregts: “Natuurlijk brengen investeringen risico’s met zich mee. Echter, Wimdu heeft al haar pijlen gericht op haar langetermijnstrategie waarin we bouwen aan een betrouwbaar en succesvol platform voor privé accommodaties in alle soorten en maten verspreid over de gehele wereld.”
Door Lolke van der Heide
Link:
www.wimdu.nl