'Niet vlees maar groente oorzaak EHEC'

4 juni 2011 - 14:31

ROME - De Duitse autoriteiten waarschuwen voor rauwe groenten, maar het is veel waarschijnlijker dat vlees de bron is van de vele besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Als deze bewering klopt, dan kunnen luchtvaartmaatschappijen gewoon weer alle groenten aanbieden in het menu aan boord van vliegtuigen

De bewering dat vlees de boosdoener is voor de bacterie komt zaterdag van een een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de krant La Repubblica.

"De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers", aldus Donato Greco. Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën te hebben gevonden op groente of fruit.

Antibiotica
Infectie via besmet vlees zou volgens de Italiaanse expert bovendien veel beter de resistentie van de bacterie tegen antibiotica helpen verklaren, omdat in de veehouderij vaak op grote schaal preventief antibiotica worden toegediend.

Eerder werd er zaterdag door de Duitse autoriteiten een besmettingspoor gevonden in de richting van een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck, waar in mei een aantal van de slachtoffers had gegeten.

Mocht vlees de oorzaak zijn van de besmetting dan zal dit een opluchting zijn voor tuinders in nederland die nu met een strop zitten vanwege een importverbod in Rusland.

Maatschappijen passen menu aan vanwege EHEC-bacterie

(c) Reismedia / ANP

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen