BCD: ‘Zakenreiziger schiet niets op met Ryanair-initiatieven’

27 januari 2014 - 15:49

UTRECHT - Prijsvechter Ryanair wil meer zakenreizigers aan boord krijgen. Om die reden heeft de budgetmaatschappij een charmeoffensief in gang gezet en verbeteringen in de service doorgevoerd, inclusief de introductie van flexibele tickets, stoelreservering en fast lanes op vliegvelden. Maar Diederik Banken, Vice President Commercial bij zakenreisorganisatie BCD Travel, noemt de aangekondigde serviceverbeteringen "mager" en gelooft niet dat zakenreizigers hierdoor ineens massaal met Ryanair gaan vliegen.

Ondanks de grote hoeveelheden passagiers die aan boord bij Ryanair stappen heeft de maatschappij geen al te best imago op het gebied van service. Met hoge toeslagen voor bagage en hoge 'boetes' wanneer reizigers vergeten hun instapkaart uit te printen jaagt de maatschappij reizigers op de kast. Tegenvallende financiële cijfers leidden in het najaar van 2013 tot een omslag in dit beleid. Voortaan zou Ryanair een stuk aardiger worden voor de hooggeëerde passagier, beloofde topman Michael O'Leary.

Een andere breuk met het verleden: Ryanair biedt steeds meer vluchten aan vanaf grotere hubluchthavens, zoals Rome Fiumicino en binnenkort ook Brussels Airport. Banken noemt deze koerswijziging van Ryanair "juist". "Zakelijke reizigers willen nu eenmaal meestal van een A-airport naar een A-airport vliegen. Probleem bij Ryanair en andere low cost carriers is dat de tijdstippen van vluchten vaak niet geschikt zijn."

Topman Michael O'Leary lonkt ook openlijk naar Schiphol. Eerder deze maand zei hij in de Telegraaf dat zijn maatschappij mogelijk volgend jaar Amsterdam aan het routenetwerk toevoegt. Ondanks zijn scepsis staat Banken niet direct negatief tegenover een eventuele entree van Ryanair op Schiphol: "We zijn met elke nieuwe airline blij. Hoe meer keus, hoe beter. Maar in het geval van Ryanair blijkt deze maatschappij keer op keer nadelig te zijn voor zakenreizigers."

Goedkoop?
Hij wijst op het feit dat Ryanair nog steeds veelvuldig vliegt vanaf kleinere, secundaire luchthavens, en vaak in een lage frequentie. "Op zich is er niets mis met secundaire luchthavens, zolang er gewoon gevlogen wordt. Maar wat als de vlucht wordt geannuleerd of je de vlucht mist door een uitgelopen meeting? Dat is voor veel zakenreizigers aan de orde van de dag. Je kunt dan geen kant op, want vaak zijn er geen alternatieven voorhanden. Het misschien goedkope Ryanair-ticket blijkt dan in de praktijk niet meer zo goedkoop te zijn."

Terwijl Ryanair qua passagiersaantal na de Lufthansa Group de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is, vliegen klanten van BCD nauwelijks met de Ierse prijsvechter. "Nog geen half procent van onze reizigers vliegt met Ryanair. En dat aantal groeit bovendien nauwelijks. Slechts als een zakenreiziger bijvoorbeeld op een bedrijfsvestiging moet zijn pal naast een luchthaven waarop Ryanair vliegt adviseren wij ze om met Ryanair te vliegen."

Boodschap
Probleem voor de reisagenten is ook dat Ryanair niet met ze wil samenwerken. Bovendien staan de vluchten van de maatschappij niet in de Global Distribution Systems (GDS'en) waar de agenten gebruik van maken bij het maken van reserveringen. "Boekingen doen bij Ryanair is voor ons dan ook een ramp. Het is voor ons ook onmogelijk om met ze in contact te komen. Ze hebben totaal geen boodschap aan ons. Hoewel het schijnt dat Ryanair nu wel met GDS'en in onderhandeling is."

De minpunten van Ryanair gelden volgens Banken in meer of mindere mate ook voor andere budgetmaatschappijen. Toch zijn daar her en der verbeteringen doorgevoerd wanneer het gaat om diensten waar zakenreizigers van profiteren. Banken: "EasyJet is een goed voorbeeld. Die maatschappij vliegt steeds meer op voor zakenreizigers gunstige tijdstippen, biedt flexibele tickets en de vluchten zijn beschikbaar via GDS'en. Ook erkennen ze reisagenten als partner. Duidelijk is dat als Ryanair meer zakenreizigers wil trekken het meer moet doen dan ze tot nu toe hebben aangekondigd."

Van onze redactie 

Ryanair van start met Groups & Corporate Travel service
Voortaan tegen betaling stoel kiezen bij Ryanair 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen