Vakbond De Unie hoopt er vrijdag uit te komen met KLM

25 maart 2015 - 20:38 | Door: 
Rob Somsen

CULEMBORG - Vakbond De Unie, die namens een deel van het KLM-personeel onderhandelingen voert met de KLM-directie over nieuwe arbeidsvoorwaarden, hoopt er vrijdag uit te komen met de maatschappij tijdens het vervolg van het cao-overleg. Het personeel is gevraagd een uitruil te doen van arbeidsvoorwaarden of productiviteitsverbetering. KLM zal daarvoor tegenprestaties leveren.

De directie heeft als doel gesteld dat er tot 2020 ongeveer €300 miljoen moet worden bezuinigd op de personeelskosten om de kansen op het bestaansrecht van de maatschappij aanzienlijk te verbeteren.

"Als geen maatregelen worden getroffen zal dit uiteindelijk leiden tot het schrappen van lijnen en het stopzetten van investeringen binnen de maatschappij. De organisatie zal hierdoor krimpen, wat betekent dat werkgelegenheid zal verdwijnen", meldt Joop Hofland, belangenbehartiger van De Unie. "Iedere maand komen er méér Airbussen en Boeings uit de fabriek rollen, dan de hele vloot van KLM groot is. Dat geeft maar aan dat de problemen van de KLM bij ongewijzigd beleid steeds ernstiger zullen worden", aldus de vakbondsvertegenwoordiger.

Uitruilen
De arbeidsvoorwaarden en productiviteitsverbeteringen zullen niet worden ingeleverd, maar uitgeruild tegen werkzekerheid, een eenmalige uitkering of aandelen, een winstuitkering en een vrijwillige vertrekregeling. Volgens Hofland is de uitruil "niet uit blijdschap geboren", maar moet het een bijdrage leveren aan het voortbestaan van de KLM en het behoud van de werkgelegenheid.

KLM dictaat
Collega vakbond FNV heeft een andere benadering naar de KLM. Men heeft laten weten het "dictaat" van KLM voor 1,5 jaar geen loonsverhoging en het inleveren van vier ATV-dagen, niet te accepteren. De vakbond houdt donderdag met het grondpersoneel een protestactie op Schiphol Plaza. De actie vindt plaats om 14.30 uur. Op deze wijze wil men de KLM-directie onder druk zetten om de aangekondigde maatregelen in te trekken. "Wij gaan KLM onder druk zetten, zodat ze niet op 27 maart een akkoord sluiten met de kleine vakbonden CNV, Unie en NVLT, plus de bond voor hoger KLM personeel (VHKP)", schrijft het FNV.

"KLM moet nu duidelijk worden gemaakt dat dit geen oplossing is. Dat ze niet de grootste vakbond van het grondpersoneel kan negeren. Dat accepteren we niet." Ondanks de aangekondigde actie zegt FNV wel te zien wat er aan de hand is op de luchtvaartmarkt. Men ziet de concurrentie van prijsvechters en de concurrentie uit het Midden-Oosten, maar is van mening dat het inleveren van ATV-dagen deze problemen niet oplost.

Pieter Elbers
KLM-topman Pieter Elbers laat het personeel weten dat KLM, over de hele linie, te duur is geworden in vergelijking met de concurrentie. Elbers: "De enorme veranderingen in de luchtvaartindustrie de afgelopen jaren zijn structureel en ingrijpend. Daarom is het reduceren van kosten nu niet meer 'nice' maar 'need to do'."

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen