'Iedereen mag lid worden van Airlines for Europe'

20 januari 2016 - 22:41 | Door: 
Niek Vernooij

SCHIPHOL - De nieuwe belangenorganisatie Airlines 4 Europa (A4E) is er niet alleen om de belangen van de vijf oprichtende partijen te verdedigen. Dat bleek woensdagavond bij de officiële lancering van de organisaties door de CEO's van Air France-KLM, easyJet, IAG, Lufthansa en Ryanair, die samen goed zijn voor de helft van het Europese luchtverkeer.

“Alle airlines zijn uitgenodigd om lid te worden”, zei Lufthansa-topman Carsten Spohr. Vooralsnog hebben zich nog geen andere luchtvaartmaatschappijen aangesloten bij de organisatie, maar dat is een kwestie van tijd, zegt IAG-topman Willie Walsh. De doelen waar de airlines binnen A4E naar streven zijn gelijk aan die van praktisch alle airlines in Europa.

De Vlaming Thomas Reynaert is benoemd als managing director van de organisatie, die Brussels als hoofdzetel heeft gekregen. Reynaert is afkomstig van United Technologies en zit in de Belgische hoofdstad dicht op het vuur van de Europese Commissie, waar A4E nadrukkelijk zijn stem wil laten horen en beslissingen beïnvloeden.

Golfcarriers
Een onderwerp waaraan A4E zijn handen niet brandt is de toegang tot Golfcarriers tot de Europese Unie. Over dat onderwerp zullen de maatschappijen het nooit eens worden over een overeenstemmende visie omdat IAG deels in handen is van Qatar Airways. Volgens IAG-topman Willie Walsh is daar bij de oprichting van de belangengroep ook niet over gediscussieerd. “We willen geen tijd verspillen aan onderwerpen waarover we het niet eens zullen worden. We richten al onze energie op onderwerpen waarover we het wel over eens zijn. Over de onderwerpen waarover we het niet eens zijn blijven we ons individueel uitspreken.”  

Een heet hangijzer voor A4E zijn vooral de tarieven die luchthavens in rekening brengen. “We zijn een industrie die volop heeft geprofiteerd van deregulering, maar we pleiten nu juist voor nieuwe regulering op het gebied van luchthaventarieven”, aldus Walsh. Hierbij doelt hij op een aanpassing van de bestaande Airport Charges Directive. 

De vraag is of A4E het voor elkaar krijgt om die beslissingen te beïnvloeden. EasyJet-CEO Carolyn McCall denkt van wel. “De vorig jaar aangetreden Europese Commissie is erg open en heeft ons op een hele andere manier benaderd. Er is sprake van een constructief dialoog. En Eurocommissaris Violeta Bulc luistert echt. Vroeger onderhielden we allemaal onze eigen relaties met Brussel, maar dat was lang niet zo effectief als dit.”

Maar de vraag is hoe lang het duurt voordat hetgeen A4E wil in de praktijk wordt gebracht. Want de Europese Commissie staat niet bekend om zijn snelle besluitvorming. Ryanair-topman Michael O’Leary zegt dat dit jaar de eerste resultaten zichtbaar moeten zijn wat betreft een aanpassing van de Airport Charges Directive. Hij wil ook dat de tickettaxen worden aangepakt, zeker nu Italië en Noorwegen (overigens geen EU-lid) met nieuwe toeslagen zijn gekomen.

Stakende verkeersleiders
O’Leary, die aandrong op een implementatie van de Single European Sky, pleit verder voor Europese regulering in het geval van stakingen van luchtverkeersleiders. Het is hem een doorn in het oog dat in het geval van een staking ook het overvliegende vliegverkeer erdoor wordt getroffen. “Met name in een bepaald Europees land hebben luchtverkeersleiders daar een handje van”, aldus O’Leary, doelend op Frankrijk. 

Ondertussen bestaat er naast A4E nog een handvol andere Europese luchtvaartorganisaties, waarvan AEA, ELFAA en ERA de bekendste zijn. Walsh: “Het is geen geheim dat de leden van die organisaties hebben aangestuurd op een fusie zodat de Europese airlines met een enkele stem kunnen spreken, maar dat is niet gelukt. Andere organisaties kunnen bepaalde segmenten in de luchtvaartsector over bepaalde issues blijven vertegenwoordigen, maar wij vinden dat we ons moeten richten op gezamenlijke onderwerpen.”

De ‘oude’ organisaties AEA, EBAA, EEA, ELFAA, ERA en IACA kwamen woensdag nog met een gezamenlijke verklaring waarin ze het Nederlandse EU-voorzitterschap oproepen om de luchtvaartstrategie van de Europese Commissie te verstevigen. De organisaties dringen aan op “meer ambitieuze en concrete doelen”.

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen