VLM Airlines vraagt faillissement aan, vluchten gestaakt

22 juni 2016 - 13:22 | Door: 
onze redactie

ANTWERPEN - VLM Airlines heeft woensdagochtend faillissement aangevraagd. Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang gestaakt, zo meldt de Belgische regionale luchtvaartmaatschappij. Het op Antwerp Airport gevestigde VLM zit al langer in financiële moeilijkheden en kreeg eind mei uitstel van betaling.

Volgens de Belgische krant De Tijd moest de directie van VLM woensdagochtend naar de handelsrechtbank komen omdat de handelsrechter VLM een negatief tussentijds rapport had gegeven. Daarop zou zijn besloten faillissement aan te vragen.

VLM Airlines meldt op Twitter dat het faillissement heeft aangevraagd. "VLM regrets to inform that it has filed for bankruptcy, all flights have been canceled", zo luidt het.

Voor de Nederlandse tak, die alleen nog vloog tussen Rotterdam en Hamburg, viel het doek al vorig jaar. Daardoor verloren 75 mensen hun baan. In België heeft het luchtvaartbedrijf circa 150 mensen op de loonlijst staan.

De vloot bestaat uit een tiental Fokker 50's. Naast eigen lijndienstvluchten vanuit Antwerpen en het Duitse Friedrichshafen is VLM Airlines actief met charters en vluchten in opdracht van andere luchtvaartmaatschappijen. Zo vloog het in opdracht van CityJet van Antwerpen naar London City Airport.

Air France-KLM
VLM Airlines werd in 1992 opgericht en was onder leiding van Johan Vanneste jarenlang succesvol, onder meer met vluchten vanaf Antwerpen, Rotterdam en Schiphol naar London City. In 2008 werd de maatschappij voor veel geld (naar verluidt 178 miljoen euro) overgenomen door Air France-KLM van de toenmalige Nederlandse eigenaar Jaap Rosen Jacobson.

De merknaam verdween toen VLM ging vliegen onder de vlag van CityJet, dat al in handen was van de Frans-Nederlandse luchtvaartconcern. Vanaf dat moment kwam de klad erin. Zo verdwenen routes waarop VLM voorheen succesvol was uit het netwerk.

Air France-KLM deed CityJet en VLM Airlines twee jaar geleden van de hand, het Duitse Intro Aviation nam beide airlines over. Eind 2014 volgde echter een management buy-out en kwam VLM Airlines weer op eigen benen te staan. Het lukte VLM als zelfstandige onderneming bij lange na niet om weer net zo succesvol te worden als voor de overname door Air France-KLM.

Ambitieuze plannen om Sukhoi Superjet 100's aan de vloot toe te voegen liepen op niets uit. Lijndiensten, onder meer vanaf de luchthaven van Luik, werden na korte tijd gestaakt wegens een lage bezettingsgraad. Nadat VLM eind vorig jaar de Nederlandse tak opdoekte werd vorige maand bekend dat de maatschappij uitstel van betaling had aangevraagd.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen