AMSTELVEEN - KLM gaat niet in op het ultimatum dat is gesteld door vakbond FNV. Volgens de maatschappij zou dit onverantwoord zijn gezien de situatie van het bedrijf. "We hebben ons voortdurend opengesteld om alternatieven te bespreken", laat de maatschappij in een schrijven weten. In het ultimatum werd gesteld dat FNV overgaat tot acties als KLM niet vóór dinsdag 26 juli in een schriftelijke reactie aangeeft akkoord te gaan met de eisen van FNV.
Volgens KLM worden er aan het grondpersoneel uitstekende arbeidsvoorwaarden geboden ten opzichte van andere bedrijven in Nederland en andere luchtvaartmaatschappijen. Dit uitgangspunt geldt ook bij de uitvoering van het KLM-voorstel.
KLM wil een aantal productiviteitsverhogende maatregelen doorvoeren en stelt daar, naar eigen zeggen, een uitkering van 1.600 euro, een verbeterde winstdelingsregeling, een structurele salarisverhoging per 1 januari 2018, werkgelegenheidsbescherming, reparatie van de door de wet versoberde pensioenopbouw in 2016, een opleidingsfonds van miljoenen euro’s en vaste banen voor uitzendkrachten tegenover.
Volgens KLM prijst het zichzelf uit de markt als er verdere aanpassingen op het eindvoorstel komen.
Miljoenen voor opleidingen
KLM-topman Pieter Elbers laat in Parijs, aan de vooravond van de presentatie van de halfjaarcijfers van Air France-KLM, op een vraag van Reismedia weten dat er miljoenen appart zijn gezet om het grondpersoneel de mogelijkheid te bieden om opleidingen te volgen en zo hun kansen binnen het bedrijf verder te vergroten. "We doen er alles aan om de medewerkers tegemoet te komen. Ook profiteert het personeel mee door een winstuitkering als het goed gaat." Elbers benadrukt verder dat het personeel het standpunt van de KLM-directie begrijpt en het personeel bepaalt, niet de bonden, aldus Elbers
Investeren in personeel
Dinsdag meldde de bond dat het na jaren van verslechteringen en 0-lijnen meer dan gerechtvaardigd zou zijn dat er weer geïnvesteerd wordt in het grondpersoneel. "Er is geen ruimte voor verslechteringen, juist nu we nog midden in een pijnlijke reorganisatie (HPO) zitten en het naar omstandigheden beter gaat met KLM. Aan het begin van het cao-traject en tijdens de manifestatie van 19 mei 2016 hebben onze leden dan ook duidelijk aangegeven dat het genoeg is met de aanval op onze arbeidsvoorwaarden. Overigens heeft de directie kennelijk wél het recht om op basis van de bedrijfsresultaten van 2015 forse bonussen te ontvangen", aldus de bond.
FNV bezint zich, naar eigen zeggen, op welke maatregelen ze gaat inzetten tegen de KLM-directie.