SCHIPHOL-OOST - Transavia vierde woensdag dat het vijftig jaar geleden de eerste vlucht uitvoerde. Een Douglas DC-6B vervoerde het Nederlands Danstheater op een chartervlucht van Amsterdam naar Napels. Een beknopt geschiedenisverhaal over Transavia, dat startte als een chartermaatschappijtje en tegenwoordig een rol vervult als de budgetdochter van Air France-KLM.
De start van het bedrijf verliep niet helemaal volgens plan. De eerste vlucht vond plaats nadat de luchtvaartmaatschappij ruim een jaar eerder was opgericht als Transavia Limburg. De bedoeling was dat het nieuwe bedrijf met een Douglas DC-3 Dakota vracht en passagiers zou gaan vervoeren vanaf vliegveld Beek bij Maastricht. Hoewel in Engeland al een Dakota van Transavia-opschriften is voorzien, komen die plannen niet van de grond.
Als in juni 1966 John Block aantreedt als algemeen directeur van Transavia Limburg wordt besloten drie viermotorige DC-6B’s aan te schaffen voor vluchten vanaf Schiphol. Voor deze aanzienlijke grotere toestellen is een grotere markt, zo is het idee. De naam van de maatschappij luidt dan Transavia Holland.
KLM – het huidige moederbedrijf van Transavia – Martin’s Air Charter en Schreiner Airways zitten niet op de nieuwkomer te wachten. De Rijksluchtvaartdienst onderzoekt ook of de DC-6’en wel voldoen aan de operationele en technische eisen, maar geeft uiteindelijk op 14 november een vergunning af voor vluchten vanaf Schiphol.
Caravelle
In 1966 vervoert Transavia toch nog 17.000 passagiers. Het eerste echt operationele jaar is 1967 waarin 41.300 passagiers met Transavia vliegen, nog maar zo’n acht procent van de markt. Maar in de jaren daarna weet Transavia een steeds groter deel van de markt te veroveren. Naast extra DC-6’en komt in 1968 een eerste straalvliegtuig – een Boeing 707 - de vloot versterken. Niet veel later worden ook kleinere, snelle Caravelles aangeschaft, ter vervanging van de DC-6. Transavia vloog als enige Nederlandse airline met deze Franse toestellen.
Transavia is vervolgens in 1974 de eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij die met de Boeing 737 gaat vliegen. Toestellen van de -200 serie worden rechtstreeks bij Boeing in de Verenigde Staten besteld. De nieuwe 737’s vervangen geleidelijk de verouderde Caravelles. In 1975 wordt ook een widebody Airbus A300 aan de vloot toegevoegd. Het bedrijf richt zich daarbij naast de vakantiechartermarkt ook op het vrachtvervoer. Vliegtuigen kunnen indien gewenst snel worden omgebouwd van passagierstoestel tot freighter.
Vanaf 1986 start Transavia ook met lijndienstvluchten. Als dat een succes blijkt, neemt KLM in 1988 een aandeel van veertig procent in Transavia. Drie jaar later wordt dat aandeel opgevoerd naar tachtig procent en in 2003 wordt het resterende deel van twintig procent aangeschaft. Nieuwe Boeing 737-300’s vervangen in de jaren tachtig en negentig de 737-200’s. Vanaf begin jaren negentig worden ook enkele Boeing 757’s aan de vloot toegevoegd, waarmee ook bestemmingen als Kenia en Nepal worden bediend.
Verhuur
Vanaf begin jaren tachtig legt Transavia zich toe op de verhuur van vliegtuigen aan maatschappijen die een tijdelijk tekort aan capaciteit hebben. Overal in de wereld duiken Boeing 737’s op uit de Transavia-vloot: van Malta tot IJsland, van Djibouti tot Argentinië en van Saoedi-Arabië tot Florida. Nog steeds brengt Transavia in het rustigere winterseizoen een deel van de vloot elders in de wereld onder. ‘s Zomers worden juist toestellen ingehuurd, zoals van het Braziliaanse GOL. Vanaf eind jaren negentig voegt Transavia nieuwe Boeing 737-800’s aan de vloot toe; nu nog vormt dit type naast een kleiner aantal 737-700’s de ruggengraat van de vloot.