'Bonus voor Ben Smith bij verkrijgen staatssteun'

23 april 2020 - 6:14 | Door: 
onze redactie
| Foto: Reismedia

PARIJS - De bonus voor Air France-KLM topman Ben Smith zal het komende jaar afhangen van de kaspositie van de fusiemaatschappij. Een bonus over de winstgevenheid en andere doelstellingen die door het coronavirus onmogelijk zijn geworden heeft dit jaar geen zin. Onderdeel van een betere kaspositie is het verkrijgen van staatssteun, zo heeft het FD uitgezocht.

De krant baseert zich op het ingediende Universal Registration Document voor de aandeelhoudersvergadering die op 26 mei wordt gehouden. Het voorstel zal mogelijk slecht vallen bij de Nederlandse staat, die sinds vorig jaar een belangrijke en medebepalende aandeelhouder is in de luchtvaartcombinatie.

Tegenover RTL Nieuws laat minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) weten een bonus voor Smith niet acceptabel te vinden. Een bonus voor Smith is "niet te verenigen met steun van de belastingbetaler", zei de minister woensdagavond. Volgens Hoekstra zal de Staat op de aandeelhoudersvergadering duidelijk maken dat hij tegen de bonus is.

Reddingsdeal
Woensdag werd bekend dat Air France-KLM afstevent op een reddingsdeal van tien miljard euro met verbeterde voorwaarden. De Franse regering zou akkoord zijn gegaan met hogere garanties op leningen die de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep door de coronacrisis moeten loodsen, aldus persbureau Reuters.

De regering in Parijs zou bereid zijn garant te staan voor negentig procent of meer van de bankleningen voor Air France, in plaats van de eerder geboden zeventig procent. Twee bronnen hebben berichtgeving daarover door de Franse krant La Tribune bevestigd tegenover Reuters.

Het totale financiële noodpakket die de luchtvaartgroep door de crisis moet helpen omvat tien miljard euro. De Franse en Nederlandse staat hebben beide een aandeel van veertien procent in Air France-KLM.

Volgens La Tribune wil topman Ben Smith de coronacrisis aangrijpen om de herstructurering van het short-haul netwerk van Air France en de uitbouw van budgetdochter Transavia France te versnellen. In plaats van binnen vijf jaar moeten die plannen binnen twee jaar worden gerealiseerd. Dat leidt mogelijk tot banenverlies in Frankrijk.

Extra advertentie tonen: 
1
Dossier: 
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen