Brussels Airlines lijdt 182 miljoen euro verlies

Brussels Airlines Airbus A330
6 augustus 2020 - 9:37 | Door: 
Pim Pauwels
| Foto: Brussels Airlines

BRUSSEL - Ondanks veel kostenbesparende maatregelen heeft Brussels Airlines een verlies van 182 miljoen euro geleden in het eerste halfjaar van 2020. Door het coronavirus vervoerde de Belgische luchtvaartmaatschappij tussen januari en juni veel minder passagiers en daalden de inkomsten drastisch.

Brussels Airlines schortte tussen 21 maart tot 14 juni al haar vluchten op als gevolg van de corona-uitbraak. In die periode behield de maatschappij een minimale vluchtcapaciteit voor repatriëringsvluchten en voor het vervoer van medisch materiaal. Daardoor daalden de inkomsten in het eerste half jaar met 63 procent tot 252 miljoen euro.

In het eerste half jaar van 2020 voerde Brussels Airlines 14.114 vluchten uit tegenover 39.267 vluchten in het eerste half jaar van 2019. 1.590.448 passagiers vlogen in dit eerste half jaar met de maatschappij, tegenover 4.854.603 passagiers in de eerste helft van vorig jaar. De bezettingsgraad daalde met 7,4 procentpunten tot 72,4 procent. Inmiddels zijn de vluchten weer opgestart, zij het met een beperkt netwerk.

Kostenbesparende maatregelen
Om de crisis het hoofd te bieden nam de Belgische maatschappij veel kostenbesparende maatregelen, zoals het beëindigen van tijdelijke contracten, het stopzetten van projecten en investeringen stop en het uitstellen van leveringen van nieuwe vliegtuigen. Mede hierdoor zijn de bedrijfskosten met 39 procent gedaald tot 463 miljoen euro. In overleg met de vakbonden heeft Brussels Airlines het aantal gedwongen ontslagen tot nu toe kunnen beperken tot 60.

Eind juli bereikte de Belgische regering een akkoord met Lufthansa over een steunpakket ter waarde van 460 miljoen euro. Lufthansa Group pompt de komende tijd 170 miljoen euro in Brussels Airlines en de resterende 290 miljoen euro is afkomstig van de Belgische regering via een lening.

Brussels Airlines durft nog geen uitspraken te doen over de tweede helft van 2020. Daarvoor is de toekomst nog te onzeker, aldus de maatschappij. “Door de nog steeds volatiele en zeer onvoorspelbare situatie wereldwijd is het niet mogelijk om voorspellingen te doen voor 2020 als geheel.”

Reboot
Het reorganisatieprogramma Reboot, waar de maatschappij vorig jaar al mee startte, wordt inmiddels verder geïntensiveerd. Met het programma wil Brussels Airlines verder bezuinigen en haar omvang verkleinen om zo de rentabiliteit te verhogen. Zo wordt de vloot 30 procent kleiner, gaat het netwerk op de schop en wordt er mogelijk gesneden in het personeelsbestand.

Extra advertentie tonen: 
1
Dossier: 
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen