KLM stuurt reorganisatieplan naar minister Hoekstra

Pieter Elbers
1 oktober 2020 - 21:04 | Door: 
onze redactie
| Foto: Reismedia

AMSTELVEEN - KLM heeft donderdag een herstructureringsplan naar minister Wopke Hoekstra van Financiën gestuurd. Daarin staat welke bezuinigingsmaatregelen er worden genomen als voorwaarde voor de lening van 3,4 miljard euro. Duidelijk is dat er 4.500 banen verdwijnen, en wellicht meer.

Kort samengevat omvat het voorstel plannen om in de toekomst kleiner maar sterker uit de coronacrisis te komen. Niet alleen verdwijnen er arbeidsplaatsen, maar ook moeten overige kosten structureel omlaag.

Over de invulling van de reorganisatie over de periode tot 2022 is (op hoofdlijnen) overeenstemming bereikt met alle acht vakbonden die het personeel op de grond en in de lucht vertegenwoordigen.

Er zijn adviesaanvragen gemaakt voor de Ondernemingsraad om de KLM-organisatie te verkleinen en verder te vereenvoudigen. Daarnaast liggen er meer dan 70 initiatieven die vooral de externe kosten zullen verlagen. Onder andere door uitfasering van leasevliegtuigen en de inzet van een efficiëntere vloot zullen volgens KLM belangrijke besparingen worden behaald. Ook met leveranciers en ketenpartners wordt gesproken om een bijdrage te leveren.

Duizenden banen weg
Ten aanzien van de arbeidskosten heeft KLM al een besparing gerealiseerd door reductie van het aantal arbeidsplaatsen. Door reeds genomen maatregelen, zoals het niet vernieuwen van tijdelijke contracten (1.500) en de Vrijwillige Vertrek Regeling (2.000) is en wordt de omvang van KLM al kleiner. Aan het eind van het jaar zal KLM zo’n 4.500 personeelsleden minder in dienst hebben dan voor COVID-19.

Verdere reducties zijn volgens KLM niet uit te sluiten, gezien de omvang en diepte van de crisis. KLM heeft met grond- en cabinebonden ook overeenstemming bereikt over het sociaal plan. Voor het domein Cockpit voorzien bestaande CAO-afspraken hier reeds in. Daarnaast zal KLM de Vrijwillige Vertrekregeling bij bepaalde afdelingen/divisies weer gericht openstellen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen. 

“De KLM Ondernemingsraad heeft 37 adviesaanvragen besproken en geëvalueerd. Het herstructureringsplan is ambitieus en de druk naar 1 oktober was hoog. De constructieve aanpak van medezeggenschap en Ondernemingsraad verdient alle lof. Het positieve advies op de adviesaanvragen van de Ondernemingsraad was gekoppeld aan de succesvolle afronding van het sociaal plan”, aldus KLM in een verklaring.

Volgens topman Pieter Elbers zijn er vandaag belangrijke stappen gezet op weg naar de herstructurering. “Het plan dat we vandaag aan de minister hebben aangeboden is een voorwaarde voor het financieringspakket en hiermee een belangrijke mijlpaal in het herstel van KLM. Het doel is om te zorgen dat KLM deze crisis overleeft en er sterker uitkomt. De maatregelen zijn ingrijpend en pijnlijk voor alle KLM’ers maar noodzakelijk. Ik ben dankbaar voor de steun van de Nederlandse overheid en trots op de inzet van alle betrokkenen om samen, KLM-collega’s, Ondernemingsraad en vakbonden, tot dit resultaat te komen."
 

Extra advertentie tonen: 
1
klm
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen