Staatssecretaris Heijnen verwacht 'stevige evaluatie' van blunderende NS

NS
7 oktober 2022 - 12:14 | Door: 
ANP/Reismedia
| Foto: NS

DEN HAAG - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) verwacht een "stevige evaluatie" van NS aan het einde van het jaar. NS laat veel minder treinen rijden, met een klachtenregen over volle coupés tot gevolg. De top van het bedrijf vreest bovendien dat de dienstregeling nog verder wordt uitgekleed de komende tijd.

NS-topman Bert Groenewegen liet donderdag weten dat het personeelstekort zo groot is, dat de dienstregeling mogelijk nog verder ingekrompen moet worden, ondanks dat er al veel minder treinen rijden dan normaal en ook de nieuwe dienstregeling vanaf december sterk uitgekleed is. Er zijn 2200 vacatures op een personeelsbestand van 20.000 medewerkers. Reizigers klagen nu al steen en been over treinuitval en overvolle treinen.

In een reactie op de problemen zegt staatssecretaris Heijnen, die verantwoordelijk is voor het spoor, dat het kabinet "hele duidelijke afspraken" heeft gemaakt met NS binnen de zogenoemde 'concessie': de vergunning waardoor NS op het Nederlandse spoornetwerk mag rijden. In eerdere gesprekken heeft Heijnen erop aangedrongen dat NS "allerlei acties opzet" om genoeg personeel aan te trekken en de dienstregeling "zo betrouwbaar mogelijk" te laten zijn.

"Het is nu natuurlijk zo dat de manier waarop reizigers worden bediend niet voldoende is", erkent Heijnen. "Dat moet beter." Maar ze legt NS nog geen harde deadline op. Ze wil dat de zaken "zo snel mogelijk" geregeld zijn, maar zegt erbij dat deze problemen "niet van vandaag op morgen" zijn opgelost.

De bewindsvrouw kreeg, onder meer vanuit de Kamer, ook de kritiek te onzichtbaar te zijn op dit dossier. Van de uitvallende en kortere treinen hebben veel Nederlanders immers dagelijks last. Heijnen weerspreekt die kritiek. "Het is niet zo dat wij hier geen acties op hebben genomen, integendeel."

De overheid vindt het als aandeelhouder van NS "van belang dat het publieke belang gediend wordt", aldus Heijnen. Toch is het aan het bedrijf zelf, benadrukt ze. "Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van NS om zaken goed op orde te krijgen."

Treinen onnodig kort
De NS zet op veel trajecten treinen van maximaal zes tot zeven rijtuigen in, ondanks dat dit vaak te weinig is voor het aantal reizigers, omdat er afspraken zijn gemaakt met de vakbonden dat er bij langere treinen een tweede conducteur aanwezig moet zijn. Hoewel daar geen wettelijke noodzaak voor is, heeft de NS die afspraak nog altijd niet geschrapt. Daardoor staan op veel ritten de reizigers hutjemutje op elkaar, terwijl de emplacementen vol staan met ongebruikte treinstellen. Op de meeste trajecten is de infrastructuur geschikt voor Intercity's van tien tot twaalf rijtuigen.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen