Ryanair begint petitie tegen stakingen Franse luchtverkeersleiding

Ryanair Boeing 737-800
20 maart 2023 - 10:44 | Door: 
Richard Schuurman
| Foto: Boeing

BRUSSEL – Ryanair is helemaal klaar met de stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk. De low-cost maatschappij wil met een petitie een miljoen handtekeningen van het publiek ophalen om de Europese Commissie er toe te bewegen actie tegen Frankrijk te ondernemen. Eurocontrol moet de vluchten over Frankrijk desnoods overnemen. Dat zei Ryanair vandaag tijdens een persconferentie in Brussel.

Volgens de Ierse maatschappij heeft de Franse verkeersleiding dit jaar al 13 dagen gestaakt tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Ook vandaag wordt er gestaakt en deze week volgen er nog drie stakingsdagen.

Volgens Ryanair CEO Eddie Wilson zijn hiervan in de eerste acht weken van dit jaar al een miljoen passagiers van Ryanair de dupe geweest, doordat 300 van haar vluchten zijn geannuleerd en nog eens 6.000 vluchten zijn vertraagd. Vooral vluchten van en naar Spanje zijn geraakt, maar ook die naar Engeland en Italië.

Doorgaand verkeer
Het probleem is volgens Ryanair dat vluchten binnen Frankrijk tijdens een staking zijn beschermd en kunnen doorgaan, maar luchtverkeer dat door Frans luchtruim vliegt wordt wel getroffen. “Tachtig procent van de getroffen vluchten gaat over Frankrijk. We moeten nu enorm omvliegen van bijvoorbeeld Engeland naar Spanje of van Spanje naar Italië. Dat kost extra tijd, een miljoen kilo brandstof en is ook nog eens slecht voor het milieu. Dit raakt niet alleen ons, maar ook easyJet, Spaanse maatschappijen of vluchten naar Scandinavië,” aldus Wilson. Hij roept andere maatschappijen op om mee te doen met de petitie, maar Ryanair wil vooral de consument mobiliseren omdat die wordt getroffen.

Ryanair wil de Fransen het recht op staken niet ontzeggen, maar vindt dat anderen hiervan niet het slachtoffer mogen worden. “Waarom moeten burgers van buiten Frankrijk nodeloos de dupe worden van een Frans pensioenprobleem? Als er in Spanje, Italië of Griekenland wordt gestaakt, dan kan het overvliegende verkeer gewoon doorgang vinden. Alleen in Frankrijk niet. Vanwege de centrale ligging heeft een staking daar grote gevolgen. In september gingen er op een dag slechts negen verkeersleiders in staking en de gevolgen waren enorm. Dit raakt het recht op bewegingsvrijheid van mensen. Dat is onacceptabel.”

Van der Leyen
Zodra er een miljoen handtekeningen zijn opgehaald, wil Ryanair die aanbieden aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. “Zij kan er iets aan doen, maar onderneemt totaal niets. Zij moet het recht op vrije beweging van mensen beschermen. We uiten al maanden onze zorgen maar er is niets gebeurd. We stevenen af op een zomer vol chaos,” aldus Wilson. Hij nodigt de Franse verkeersleiders en Von der Leyen uit om eens op een luchthaven te gaan kijken, waar duizenden passagiers te maken hebben met de gevolgen van de stakingen. 

"Frankrijk moet in elk geval een minimale service van luchtverkeersleiding aanbieden, net zoals andere landen doen." Als dat niet lukt, dan moet Eurocontrol de verkeersleiding voor doorgaand verkeer over Frankrijk tijdens stakingsdagen overnemen van de Franse verkeersleiders. "Technisch is dat geen probleem." Ook moeten de Franse vakbonden bij een conflict overgaan tot arbitrage in plaats van te gaan staken.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen