BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft de beoogde Lelylijn toegevoegd aan het Europese spoornetwerk. Daarmee komt de nieuwe spoorlijn in aanmerking voor Europese subsidie, een belangrijke voorwaarde voor de realisatie. Het kabinet heeft 3 miljard euro gereserveerd voor de aanleg, maar dat is niet genoeg.
De Lelylijn moet een snelle spoorlijn worden van Lelystad via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen, met een maximale snelheid van 200 kilometer per uur. Door de kortere route en de hogere topsnelheid zouden Groningers na de aanleg een half uur sneller naar Schiphol en Amsterdam kunnen reizen. De opening wordt niet eerder dan in 2038 verwacht.
Met de komst van de Lelylijn ontstaan er ook mogelijkheden voor een verbinding tussen Bremen en de Randstad, wat de lijn interessant maakt voor de Europese Unie. Wel is er daarbij nog het probleem dat er op het bestaande spoor tussen Groningen en Duitsland momenteel alleen dieseltreinen kunnen rijden: er is geen bovenleiding.
Ook de lijn Zwolle-Münster en de lijn Emmen-Rheine zijn toegevoegd aan het Europese spoornetwerk. De parlementscommissie transport heeft de verbindingen op de lijst van het zogeheten Trans-Europese Netwerk(TEN-T) gezet. Dat verbindt nationale netwerken, bijvoorbeeld snelwegen, spoorlijnen of energienetten met elkaar. Met de stap komen Europese subsidies en realisatie dichterbij.
Europarlementariër en transportwoordvoerder Tom Berendsen (CDA) is blij dat het parlement "de grote toegevoegde waarde" van de grensoverschrijdende treinverbindingen ziet. Daarmee "helpen we onze grensregio's niet alleen bij het ontsluiten van een enorm Europees achterland, maar zorgen we ook voor een betere mobiliteit binnen die regio's. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk inwoners en bedrijven er hun voordeel mee doen", zegt hij.