Opgeluchte reisbranche wil duidelijkheid over delen data Spanje

30 september 2024 - 17:29 | Door: 
ANP
| Foto: Pixabay

Nederlandse reisorganisaties zijn blij met het uitstel van het verplicht delen van meer reizigersgegevens met de Spaanse overheid. De nieuwe ingangsdatum van begin december in plaats van 1 oktober willen zij gebruiken om helder te krijgen wat ze precies moeten aanleveren. Corendon en Sunweb zeggen dat dit nog zeer onduidelijk is.

Accommodaties in Spanje moeten de gegevens van reizigers nu ook al delen met de politie, maar door de nieuwe wet vraagt de overheid ook van internationale reisorganisaties om meer informatie. Dit wil reisbranchevereniging ANVR voorkomen. Ook via de Europese branchevereniging ECTAA wordt hiervoor gelobbyd, laat een ANVR-woordvoerster weten.

De ANVR wil de komende maanden nog gebruiken om helemaal van de plicht af te komen. De koepel maakt zich zorgen om de privacygevoeligheid van het delen van de informatie en het extra werk dat het oplevert. De ANVR maakte haar zorgen al kenbaar aan minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. Een tweede gesprek volgt de komende maanden, zodat Veldkamp zich in Europees verband mogelijk sterk kan maken voor een aanpassing van de regel.

Corendon wacht het volgende gesprek tussen de ANVR en het ministerie af. "Er is nu nog te veel onduidelijkheid om te zeggen hoe we met de nieuwe regels aan de slag gaan", zegt een woordvoerster. Sunweb laat ook weten de ontwikkelingen via de ANVR in de gaten te houden.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen