Gemengde gevoelens bij afscheidsvluchten MD-11

11 november 2014 - 17:53 | Door: 
Niek Vernooij

SCHIPHOL - Vreugde en verdriet lagen dicht bij elkaar, dinsdag tijdens de drie afscheidsvluchten die KLM vanaf Schiphol organiseerde met de McDonnell Douglas MD-11. De passagiers, stuk voor stuk luchtvaartenthousiastelingen en ook crewleden waren blij 'dit moment' mee te kunnen maken. Maar het besef dat het de laatste echte vluchten waren in de 'tri-holer' zorgde ook voor verdriet op de elfde van de elfde.

De sfeer aan boord van de PH-KCD 'Florence Nightingale' is druk en gezellig. Waar normaal gesproken de meeste passagiers op hun plaats blijven zitten, zwermen ze nu gewapend met camera's in het rond door de cabine. Op de foto met de cabin crew, genieten van het uitzicht (op 2000 voet boven Rotterdam), een praatje maken. Het cabinepersoneel kan zijn werk – het uitdelen van gebakjes - amper normaal uitvoeren, maar dat hindert niet.

Opvallend veel passagiers hebben nog nooit eerder in een MD-11 gevlogen. Ze grepen de laatste kans die KLM hen bood – de Farewell Flights waren voor 111 euro te boeken – met beide handen aan. Van heinde en verre kwamen ze naar Schiphol om de vluchten mee te maken. Het merendeel mannen overigens, maar vrouwelijke liefhebbers zitten er ook tussen. Zoals Emma Conroy uit het Engelse Manchester. Voor haar is de Farewell Flight een intense belevenis.

Tranen
"Tijdens de start kwamen de tranen al", geeft ze met het schaamrood op de kaken toe. Emma was een van de buitenlanders die speciaal voor de Farewell Flight naar Nederland gekomen. Ze is een luchtvaartenthousiasteling in hart en nieren, en bewaart een speciale plaats in haar hart voor de MD-11, die door de liefhebbers als een vrouwelijk vliegtuig wordt bestempeld. "Vorig jaar ben ik speciaal naar Dubai gevlogen om nog eens met een MD-11 van KLM te vliegen". Emma is een van de weinige vrouwelijke luchtvaartliefhebbers. "Ik voel me prima thuis tussen al die mannen. Ze zijn allemaal erg aardig voor me."

Haar reisgenoot James Palmer, ook uit Manchester, reisde onlangs nog speciaal naar Canada om voor het eerst in de MD-11 te vliegen. "Het was een van de laatste kansen om nog eens in een 'tri-holer' te vliegen. Eerder dit jaar was het al de beurt aan de DC-10 en daar was ik ook bij Biman Bangladesh voerde toen ook van dit soort afscheidsvluchten uit vanaf Birmingham. Wel apart trouwens dat de DC-10 en de MD-11 in hetzelfde jaar buiten dienst worden gesteld. Het is jammer dat het nu voorbij is, maar economisch gezien snap ik dat ze ermee moeten stoppen."

Dat onderkent ook Erik Varwijk, als directielid van KLM aanwezig op de eerste van drie Farewell Flights. "We hebben het zo lang met de MD-11 volgehouden omdat ze nog relatief jong zijn. Maar het principe van drie motoren is achterhaald; tegenwoordig kan je prima met twee motoren over de Atlantische Oceaan vliegen." De vervanger van de MD-11, de Boeing 787-9 Dreamliner, komt vanaf volgend jaar oktober de vloot versterken. Tot die tijd wordt het wegvallen van de MD-11 opgevangen door andere vliegtuigtypen, zoals de Boeing 777 en Airbus A330.

“Ondanks het wegvallen van de MD-11 groeien we volgend jaar met zo’n twee procent. Met de ingebruikname van de 787-9 kunnen we doorgroeien, zegt Varwijk. “Hoewel we eind volgend jaar ook starten we met de geleidelijke uitfasering van de Boeing 747-vloot. Maar met dat type zullen we nog wel tot 2020 blijven vliegen, want we zijn zeer tevreden met vooral de combi-toestellen. Die bieden voor veel routes een ideale capaciteitsverhouding tussen passagiers en cargo.”

Aanzoek
Niet alleen spotters en liefhebbers, ook KLM’ers waren als passagier aan boord. Een grondwerktuigkundige (GWK) vertelt dat hij voor het eerst sinds de jaren negentig weer eens vliegt. “Mijn laatste vlucht was in een Boeing 747-200, dus dat is al een hele tijd geleden. Ik heb door de jaren heen aan de DC-8, DC-10 en MD-11 gewerkt. Ik had nog nooit in de MD-11 gevlogen, dus dit was mijn laatste kans.” Een andere GWK van KLM vond de laatste MD-11 vlucht zelfs zo speciaal dat hij zijn vriendin aan boord ten huwelijk vroeg. Het antwoord was overigens ‘ja’.

Cabinepersoneel ziet de MD-11 met lede ogen de vloot verlaten. “De gezellige sfeer aan boord van de MD-11 was uniek”, zegt senior-purser Erik Meijer. Op de vraag of het afscheid van de MD-11 iets met hem doet krijgt hij een brok in de keel. “Zeker, ik bewaar er hele speciale herinneringen aan. De mensen aan boord van de MD-11, zowel in de cabine als in de cockpit, waren ook altijd heel prettig om mee te samenwerken”, zegt Meijer, die goede herinneringen heeft aan de tussenstops in het Caribisch Gebied. “Negen dagen op Bonaire, dat was geweldig.”

Om kwart voor vijf dinsdagmiddag landde de laatste van de drie Farewell Flights op Schiphol. Daarmee kwam er een definitief eind aan het MD-11 en Douglas-tijdperk bij KLM. En moeten de liefhebbers het voortaan stellen zonder de mogelijkheid om te vliegen in widebody 'tri-holers'. Een definitief afscheid van het toestel in Nederland is het nog niet: de vrachtversie zal nog tot en met 2016 in dienst zijn bij Martinair.

Bestel het boek Farewell MD-11 en of een MD-11 schaalmodel in de Luchtvaartwebshop.


Video: Doron Sajet, RTV NH.

Lees ook:
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen