Schiphol: ruim honderd vluchten geannuleerd

23 februari 2017 - 17:00 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De storm leidt donderdag tot overlast op Schiphol. Volgens de luchthaven heeft zestig procent van de vluchten een vertraging van dertig tot negentig minuten opgelopen. Daarnaast zijn ruim honderd vluchten geannuleerd. Een toestel van Emirates week uit naar Frankfurt.

Schiphol verwacht het zwaartepunt van de storm na 17.30 uur. “We adviseren reizigers Schiphol.nl, onze app of hun airline te raadplegen voor de meest actuele reisinformatie.”

Donderdagmiddag rond 17.00 uur waren op Schiphol twee banen in gebruik: de Kaagbaan voor startende vliegtuigen en de Oostbaan voor landende vliegtuigen. Dat betekent dat landende vliegtuigen over het centrum van Amsterdam vliegen.

Schiphol legt voor de volledigheid nog even uit op welke manier harde wind het vliegverkeer beïnvloedt:

Wind en vliegtuigen: hoe zit het ook alweer?
Vliegtuigen starten en landen in principe tegen de wind in. Hoe meer tegenwind, hoe eerder een vliegtuig van de startbaan opstijgt en hoe minder baanlengte er nodig is. Hetzelfde principe geldt voor de landing van een vliegtuig. Ook dat gebeurt tegen de wind in, zodat een vliegtuig niet met een te hoge snelheid landt.

Zijwind
Vliegtuigen zijn normaal gesproken ‘richting stabiel’. Dat betekent dat ze de neiging hebben om richting te zoeken met de neus in de wind. Bij zijwind zie je vliegtuigen daarom vaak wat schuin richting de landingsbaan vliegen. Vanuit veiligheidsoogpunt zijn er regels voor de sterkte van de zijwind op Schiphol. Als er een zijwind van 20 knopen (10 meter per seconde) op een baan staat, krijgen piloten een andere baan toegewezen door de luchtverkeersleiding.

Tegenwind voor reizigers
Door die (te) harde zijwind zijn er vaak minder landingsbanen in gebruik, wat kan leiden tot vertragingen. En als de vertragingen te hoog oplopen, kan er zelfs besloten worden om een aantal vluchten te annuleren.



 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen