AMSTERDAM - Het cabinepersoneel van KLM houdt met ingang van zondag stiptheidsacties, waardoor het voor de luchtvaartmaatschappij lastiger en duurder wordt om de gevolgen van eventuele verstoringen van de dienstregeling op te vangen.
Volgens cabinebond FNV luchtvaart heeft KLM vrijdagmiddag een ultimatum dat de bond namens het cabinepersoneel heeft ingediend, laten verlopen. De luchtvaartmaatschappij is niet ingegaan op de eis over het terugdraaien van de maatregel om op een groot deel van de intercontinentale vluchten met een cabinemedewerker minder te vliegen. KLM had eerder dit jaar wel beloofd dit te doen.
Birte Nelen, bestuurder FNV Luchtvaart: "Als vanaf zondag door vertragingen de werktijden uit de cao worden overschreden, zal het cabinepersoneel niet langer doorwerken. We gaan KLM strikt aan de afspraken uit de cao houden. Totdat KLM de maatregel terugdraait. Voortaan zullen wij, als we een zogeheten motiveringsverzoek van KLM krijgen, hier niet meer op ingaan."
Wanneer KLM vluchten wil uitvoeren waarbij wordt afgeweken van de cao, kan dat normaal gesproken na akkoord van de vakbonden.
Daar staat compensatie tegenover voor de bemanning, maar de regeling biedt het bedrijf wel de mogelijkheid om verstoringen ''op een relatief goedkope manier'' op te lossen, aldus FNV. De bonden zullen dergelijke verzoeken evenwel vanaf zondag niet meer honoreren.
Bezuinigingsmaatregel
De vakbonden FNV Cabine en VNC willen KLM zo dwingen een omstreden bezuinigingsmaatregel terug te draaien en opnieuw om de tafel te gaan om tot een nieuwe cao te komen. Een eindbod dat de luchtvaartmaatschappij onlangs bij de bonden neerlegde, werd ondanks de geboden loonsverhoging door het personeel met grote meerderheid weggestemd.
KLM wil graag snijden in het aantal leidinggevenden in de cabine. De bonden zijn daar kritisch over omdat dat de carrièremogelijkheden aanzienlijk inperkt. Om toch de beoogde besparingen te halen, besloot de luchtvaartmaatschappij vorig jaar op een deel van de vluchten naar verre bestemmingen een steward of stewardess minder mee te sturen.
Die maatregel willen de bonden allereerst van tafel hebben. Pas daarna willen zij verder praten over een nieuwe cao. Daarbij moeten ook de ''buitenproportionele bezuinigingsdoelstellingen'' van KLM van tafel. Het conflict leidde eerder al tot werkonderbrekingen waar ook passagiers last van hadden.
Onredelijk
KLM vindt dat de bonden zich onredelijk opstellen en roept hen op zelf ook verantwoordelijkheid te nemen door met voorstellen te komen voor een nieuwe cao. ''Deze acties zijn niet in het belang van het cabinepersoneel en passagiers'', aldus de luchtvaartmaatschappij.