SCHIPHOL - De geplande staking door beveiligers op Schiphol volgende week dinsdag is van de baan. De bonden Unie Security, FNV en CNV hebben een akkoord bereikt met de werkgevers van de beveiligers op de luchthaven.
Het akkoord werd dinsdagavond laat gesloten. De partijen hebben afspraken gemaakt over het verlagen van de werkdruk en het verkorten van de werktijden. Ook is er een loonsverhoging van 700 euro eenmalig in 2018 en in totaal vijf procent over de jaren 2019 en 2020 afgesproken.
"De belangen van de beveiligers en onze leden zijn belangrijk. Maar die van de reizigers ook. De mensen die via Schiphol reizen zijn onze klanten en ik ben er trots op dat het ons is gelukt te voorkomen dat zij de dupe zouden worden", zegt Gertjan Tommel, onderhandelaar bij De Unie.
"We hebben laten zien dat de leden van FNV en CNV bereid zijn om tot het uiterste te gaan", zegt Mohamed Gafki van FNV. "Door nu deze afspraken te maken, maken we aan Nederland duidelijk dat het ons niet gaat om ‘reizigers pesten’ en we bereid zijn onze bredere verantwoordelijkheid te nemen."
Schiphol maakte een dag eerder bekend dat er een juridische procedure werd voorbereid om de staking te voorkomen. Een staking door de vierduizend beveiligingsmedewerkers die op Schiphol werken zou ernstige gevolgen hebben voor luchtvaartmaatschappijen en zo'n 200.000 reizigers. Zonder beveiliging kan er immers geen vliegtuig opstijgen.
De nieuwe cao bevat ook afspraken over scholing. Beveiligers krijgen meer mogelijkheden om via het Schiphol College opleidingen te gaan volgen, ook voor een baan buiten de beveiligingsbranche. Verder is afgesproken dat de vakbond projecten gaat opzetten die werknemers bewustmaken over hun eigen ontwikkelingen.
De cao geldt alleen voor de beveiligers die op Schiphol werken, en die in dienst zijn van G4S Aviation Security, Securitas en I-Sec. Voor de bijna 30.000 beveiligers die onder de landelijke cao particuliere beveiliging vallen, is nog geen akkoord bereikt. “De acties op andere locaties waar beveiligers werken, gaan de komende tijd dus gewoon door”, zegt Maas. “Maar we hebben met het akkoord op Schiphol natuurlijk wel iets neergezet. We hopen snel op een uitnodiging voor een gesprek met de werkgevers, om ook voor de beveiligers in de rest van Nederland een goede cao af te spreken.”