IATA herhaalt: vliegtax werkt alleen op mondiaal niveau

Airbus A320neo
12 december 2018 - 10:34 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom
| Foto: Airbus

GENÈVE - “Een nationale vliegtax draagt niet bij aan het halen van klimaatdoelen en heeft vooral een negatief effect.” Dat stelt Michael Gill, Director Aviation Environment bij wereldluchtvaartorganisatie IATA. “Als we vliegen willen belasten, dan moet dat op mondiaal niveau.”

IATA werkt al jaren aan het Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA). Luchtvaartmaatschappijen betalen daarin voor de uitstoot die hun vliegtuigen produceren. “De grootste vervuilers worden het zwaarst belast, wie investeert in zuinige vliegtuigen merkt daar de financiële voordelen van”, aldus Gill.

Verschillende landen, waaronder Nederland, hanteren op dit moment een lokale vliegbelasting of spelen met dat idee. Er kleven volgens Gill echter grote nadelen aan die werkwijze. “Het is volstrekt onduidelijk waar het opgehaalde geld aan wordt besteed. Bovendien verslechtert de concurrentiepositie van specifieke landen. Het is de vraag hoe het milieu gebaat is bij dergelijke heffingen.”

IATA ziet CORSIA als het beste systeem om de uitstoot van schadelijke gassen door de luchtvaartsector eerlijk te belasten. “Het is een wereldwijd systeem, dat vanaf 2027 verplicht wordt opgelegd aan luchtvaartmaatschappijen. Er worden duidelijke rapportages gepubliceerd over hoeveel geld er is opgehaald en wat daarmee gebeurt. Het belangrijkste doel is om op den duur CO2-neutraal te groeien.

Gill hoopt dat steeds meer luchtvaartmaatschappijen willen investeren in duurzame brandstof. KLM is wereldwijd koploper, en verbruikt vijftig procent van de beschikbare biobrandstof.
 

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen