DEN HAAG - De Nederlandse staat heeft een belang genomen in Air France-KLM. Inmiddels heeft het kabinet voor 680 miljoen euro 12,68 procent van de aandelen in handen gekregen, zo maakte minister Wopke Hoekstra (Financiën) bekend tijdens een persconferentie. Uiteindelijk wil het kabinet het belang uitbreiden tot veertien procent.
Daarmee krijgt de Nederlandse staat een bijna even groot belang in de luchtvaartcombinatie als de Franse staat, die 14,3 procent bezit. Met het verwerven van het belang zegt Hoekstra de Nederlandse belangen binnen Air France-KLM te waarborgen en de belangrijke hubfunctie van KLM op Schiphol te behouden.
Volgens Hoekstra is de Nederlandse staat sinds vorige week bezig met het verwerven van de aandelen in de holding. Sindsdien is het belang geleidelijk gegroeid tot 12,68 procent. Hoekstra zegt dat de Staat het bestaande belang van 5,9 procent in KLM wil behouden.
De minister benadrukte tijdens de persconferentie dat het belang niet bedoeld is om geld mee te verdienen, maar puur om de Nederlandse belangen te verdedigen. "De positie van luchthaven Schiphol en zijn belangrijkste gebruiker KLM zijn van groot belang voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Direct en indirect zijn duizenden banen gemoeid met de luchthaven en het intercontinentale netwerk van bestemmingen van KLM." De Nederlandse staat wil met de genomen maatregelen voorkomen dat de kracht van de Nederlandse luchtvaartindustrie verdwijnt naar Parijs waardoor er in Nederland een krimpsituatie ontstaat.
Staatsgaranties
Het ministerie van Financien wijst erop dat de afgelopen jaren belangrijke beslissingen over de strategie van KLM steeds vaker op het niveau van de holding werden genomen. Daarnaast verliepen gesprekken over versterking van de zogeheten staatsgaranties en de bestuurstructuur moeizaam.
Met de verwerving van aandelen in Air France-KLM heeft de Staat nu formele invloed op het hoogste niveau binnen de holding verkregen. "Rechtstreekse betrokkenheid is hiervoor noodzakelijk’’, aldus minister Hoekstra.
Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil het kabinet met deze stap laten zien dat het gelooft in de samenwerking van Air France en KLM. “Ze versterken elkaar echt, maar we moeten ook nuchter zijn en bewaken dat onze hub gelijkwaardig blijft aan de Franse.”
Commitment
Een woordvoerster van KLM meldt dinsdagavond aan Reismedia dat de luchtvaartmaatschappij op de hoogte is gesteld over de aankoop van aandelen door de Nederlandse staat. “KLM juicht het commitment dat de Nederlandse staat hiermee afgeeft aan de KLM en Air France-KLM toe." Het aandeel Air France-KLM sloot dinsdag op 12,73 euro, een winst van 5,38 procent.
Een woordvoerster van Air France-KLM in Parijs meldt aan Reismedia dat ze geen reactie heeft op het besluit van de Nederlandse staat.