KLM verwacht plus op Nederlandse markt

16 september 2019 - 10:06 | Door: 
Rob Somsen
| Foto: KLM

SCHIPHOL - KLM verwacht 2019 af te sluiten met vijf tot zes procent meer omzet vanuit de Nederlandse markt ten opzichte van vorig jaar. Daarmee loopt de luchtvaartmaatschappij voor op de concurrentie in Nederland, die volgens de BSP-cijfers op een min van drie procent staat.

De cijfers tonen aan dat de markt als geheel krimpt, maar dat het aandeel van KLM daarin groeit. Volgens KLM Nederland-topman Kreulen ligt de daadwerkelijk omzet uit verkochte tickets nog hoger, aangezien in BSP alleen de distributie via derden is opgenomen, en niet de rechtstreekse verkoop.

"Uitgedrukt in geld komt dit voor KLM neer op 40 procent van de omzet in Nederland. Uitgedrukt in aantallen tickets is dit zo’n 50 procent en uitgedrukt in winst is dit overigens slechts een klein procentje.” De omzetgroei komt volgens Kreulen vooral uit de toeristische markt. “De zakelijke markt zit op een index van 100-101.”

Doorgroeien
“De Nederlandse markt is een a-typische markt”, vult KLM-topman Pieter Elbers aan. “We hebben een hoog marktaandeel in Nederland. We bedienen alle segmenten en kunnen naar elke bestemming rechtstreekse vluchten aanbieden. In het buitenland moeten we veel meer knokken om overeind te blijven.”

Volgens Kreulen is het voor KLM noodzakelijk om te blijven doorgroeien, zeker met de stijgende personeels- en brandstofkosten. Ook voor 2020 verwacht hij een plusje op de Nederlandse markt. “Door de groeibeperkingen op Schiphol zijn dit geen sensationele groeicijfers. De oplossing om te groeien qua omzet zit niet een hogere ticketprijs, want als wij iets met de prijzen doet reageert de markt direct.”

Bijbetalen voor koffers
“KLM opereert op Schiphol met zo’n 116 concurrenten in een uiterst competitieve markt", vervolgt Kreulen. "Ons concurrentievoordeel zit hem in het grote aantal directe vluchten. De markt is bereid hiervoor een beetje extra te betalen. Op een deel van de bestemmingen hebben we overigens de ticketprijzen verlaagd in combinatie met het ontkoppelen van de bagage. Bagage is daardoor een ancillary geworden die we apart in rekening brengen. Deze opbrengsten worden een steeds belangrijker deel van de KLM-omzet.“

 

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen