Schiphol ademt mee met de klantvraag

8 april 2020 - 17:42 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: Royal Schiphol Group

SCHIPHOL - Schiphol heeft vanwege de coronacrisis flink moeten afschalen. Het aantal vluchten is met 90 procent gedaald, het aantal passagiers zelfs met 95 procent. Maar ondertussen gaat het vrachtvervoer gewoon door, en zet Schiphol alles op alles om dat en het meest essentiële passagiersvervoer te faciliteren.

“We blijven open, zijn flexibel en ademen mee met de klanten”, zegt Maaike van der Windt, directeur Aviation Marketing, Cargo en Customer Experience, in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine.

Schiphol heeft begin deze maand de operatie verkleind. Slechts de D- en E-pier blijven open voor passagiersafhandeling, de rest van de pieren en een groot deel van de terminal is gesloten.

Van der Windt: “We hebben kern-Schiphol ingericht om het netwerk en de connectiviteit die nog worden aangeboden zo optimaal mogelijk te faciliteren, ook aan de vrachtkant. We blijven daarbij de vraag, maar ook het verzuim, continu monitoren om die kritische infrastructuur open te houden.”

Terwijl het passagiersvervoer vrijwel stil ligt, gaat het vrachtvervoer gewoon door. De bellycapaciteit in passagiersvliegtuigen, goed voor ongeveer de helft van het vrachtvolume op Schiphol, is nu weggevallen. “Vandaar dat extra vrachtvluchten nodig zijn om dit tekort in capaciteit aan te vullen”, zegt Van der Windt.

Naast de reguliere vrachtvluchten, die voor het grootste deel gewoon doorgaan, is er daarom sprake van een toename van het aantal vrachtcharters. “Daarnaast zien we ook dat passagiersvliegtuigen worden ingezet om vrachtvluchten uit te voeren. Die vervoeren alleen vracht in de belly, de passagierscabines blijven leeg.” Het gaat volgens Van der Windt om ongeveer tien procent van de extra vluchten.

Medische goederen
Net als KLM Cargo signaleert Schiphol een verschuiving wat betreft de vracht die wordt verwerkt. “De import en export van bloemen is omlaag gegaan. We zien tegelijkertijd juist een stijging van medische goederen: mondkapjes, brillen en handschoenen. Normaal gesproken zijn dat geen tijd-kritische goederen; veelal gaat dat per zeevracht. Omdat het nu acuut nodig is wordt het momenteel per vliegtuig vervoerd.

De grootste uitdaging is volgens Van der Windt om de keten draaiende te houden. “Ziekteverzuim is nu nog geen probleem. Maar hoe kunnen we als het ziekteverzuim echt hoog wordt met alle spelers in de keten dit nog kunnen afhandelen? Dat houden we via Air Cargo Netherlands (ACN) met elkaar in de gaten.”

Dit is een samenvatting van een uitgebreid interview met Maaike van der Windt, dat in het aprilnummer van Luchtvaartnieuws Magazine verschijnt. Klik hier om direct een los exemplaar van het extra dikke magazine te bestellen.

Extra advertentie tonen: 
1
Dossier: 
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen