DEN HAAG - Minister Hoekstra (Financiën) verwacht dat hij binnen enkele weken met KLM een akkoord bereikt over het verlenen van staatssteun. Eerder zegde hij al 2 tot 4 miljard euro aan leningen toe (via garantstellingen), maar over de voorwaarden wordt nog onderhandeld.
“Het vordert, daar zijn we echt een heel eind mee, maar dat moet ook in één keer in zijn totaliteit naar buiten. Dat zal ergens in de komende weken zijn”, zei Hoekstra in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Hij voegde eraan toe dat KLM het ook zonder steun nog wel even kan volhouden.
“KLM heeft het vermogen om het wat langer uit te zitten. Bovendien vind ik het belangrijk om aan de voorkant goede afspraken te maken, zoals over het herstructureringspakket. Dan gaat het onder meer over de lonen, en in het bijzonder die van de piloten.” Die moeten een fors offer brengen.
Extra aandelen kopen
Hoekstra reageerde ook op de kritiek van zijn voorganger, Jeroen Dijsselbloem, dat het beter is om een groter belang in Air France-KLM te kopen in plaats van het bedrijf met nog meer schulden op te zadelen. Volgens de CDA-minister is het niet of-of, maar en-en. Het aandelenverhaal komt later.
“Die steun van leningen is sowieso nodig op de relatief korte termijn, maar er komt ook nog een aandelendiscussie aan, een kapitaaldiscussie. Als je maar één van die twee zou hoeven doen, dan zou het kabinet natuurlijk nooit vermoedelijk tot beide overgaan”, aldus de minister.
Bonus Smith
Hoekstra heeft deze week overigens als één van de weinige aandeelhouders tegen de 2019-bonus van Air France-KLM-topman Smith gestemd. Aangezien 81 procent op de aandeelhoudersvergadering vóór stemde, krijgt de Canadees een bedrag van 768.456 euro bovenop zijn jaarsalaris van 9 ton.