Slechts klein deel zakenreizigers bewust van doelen voor duurzaam reizen van werkgever

28 september 2023 - 13:50 | Door: 
onze redactie
| Foto: Pixabay

UTRECHT - Terwijl 82 procent van de bedrijven in de zakenreiswereld algemene duurzaamheidsdoelstellingen heeft, heeft slechts 45 procent doelstellingen voor duurzaam reizen. Bovendien is slechts 20 procent van de zakenreizigers zich bewust van de doelen voor duurzaam reizen van hun werkgever.

Dat blijkt uit een enquête van BCD. Het onderzoek van zakenreisbureau BCD Travel werd uitgevoerd onder 100 reisinkopers en bijna 1800 zakenreizigers. Naast de verminderde impact op het milieu (88 procent), zien reisinkopers een verbeterde bedrijfsreputatie (65 procent) en werving en behoud van talent (46 procent) als de belangrijkste voordelen van een duurzaam zakenreisprogramma. Meer dan de helft noemt echter de extra kosten van duurzame reisopties als grootste uitdaging.

Hoewel meer dan de helft van de reizigers bereid is om minder maar langere zakenreizen te maken of nieuwe, duurzamere manieren van reizen uit te proberen, is slechts 30 procent bereid om meer te betalen voor koolstofcompensatie of duurzame vliegtuigbrandstof (SAF).

Leverancierskeuze
Slechts een derde van de reisinkopers eist van leveranciers dat ze duurzaamheidsdoelstellingen en afspraken hebben vastgelegd. Een kwart zoekt leveranciers met vergelijkbare duurzaamheidswaarden en milieucertificeringen zoals EcoVadis. Een zesde vraagt om een CO2-emissiecalculator, wetenschappelijk onderbouwde doelen en andere duurzaamheidsmaatstaven. Hoewel de meeste inkopers duurzaamheidscriteria niet verplichten, beschouwt ongeveer de helft ze als "nice-to-have".

Volgens het onderzoek stimuleert de helft van de bedrijven duurzaam reizen, maar promoot slechts een derde duurzame opties op het moment van boeken. Het verminderen van het reisvolume en treinreizen in plaats van vliegen zijn de twee belangrijkste opties die reisinkopers aanbevelen. Verder promoten ze vaak rechtstreekse vluchten in plaats van vluchten met overstap, het combineren van verschillende reizen in één en het beperken van het aantal medewerkers op dezelfde reis. Daarnaast noemen zakenreizigers ook het delen van grondvervoer (bijv. taxi, huurauto, etc.) en het boeken van Economy Class in plaats van Business als frequente aanbevelingen van hun werkgever.

Gedrag van reizigers
De populairste duurzaamheidsmaatregelen van reizigers tijdens hun reis hebben te maken met hotels. Zeven op de tien reizigers vermijden vaak het wisselen van handdoeken en zes op de tien maken geen gebruik van de dagelijkse schoonmaak. Recycling, papierloze reisdocumenten, ondersteuning van lokale bedrijven of wandelen waar mogelijk zijn ook populair. Zo’n vier op de tien reizigers zeggen ook dat ze met alleen handbagage reizen en hun eigen herbruikbare waterfles meenemen.

 

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen