Blind vertrouwen op computersystemen blijkt zwakte in luchtvaart

Chicago O'Hare Airport
28 mei 2017 - 23:42 | Door: 
onze redactie
| Foto: Chicago 'O Hare

DRIEBERGEN - British Airways heeft een zeer vervelend weekend achter de rug. Het uitvallen van het computersysteem zorgde zaterdag tijdens het incident maar ook de dag erna voor vluchtuitval, -vertragingen en -ontregeling. Vele passagiers waren de dupe van de IT-problemen. De reputatie van de maatschappij liep, in ieder geval tijdelijk, een deuk op.

De commerciële luchtvaartindustrie is volledig afhankelijk van een ver doorontwikkelde computerinfrastructuur om passagiers hun reizen te laten boeken, bagage af te handelen, passagiers online in te laten checken en zelfs om simpelweg bereikbaar te zijn. De informatietechnologie helpt met het bereiken van efficiency en klantgerichtheid, maar kan zich ook tegen een luchtvaartmaatschappij keren als er een storing is.

In september 2016 zorgde een grote IT-storing ook al voor vertraging bij British Airways. Op sommige luchthavens moesten passagiers met de hand worden ingecheckt, waardoor de wachtrijen fors langer waren dan normaal. De storing was wereldwijd. Via social media meldden passagiers toen vanuit Londen, Seattle, Toronto, Boston en andere grote luchthavens dat het personeel boardingpasses met de hand moest schrijven en dat het wachten erg lang duurde.

Southwest
British Airways is niet de enige maatschappij die te maken heeft gehad met een computerstoring en uitval en ontregeling van vluchten als gevolg. Nog maar krap een jaar geleden overkwam het Southwest Airlines in de Verenigde Staten. De maatschappij liep in juli 2016 flinke averij op door een computerstoring. Na een stroomstoring vielen een aantal belangrijke systemen uit, waardoor passagiers niet meer online konden boeken in inchecken. Ook op luchthavens ging het bij check-in balies mis. Het bedrijf annuleerde daarop zevenhonderd vluchten. Ook liepen honderden vluchten vertraging op. De luchtvaartmaatschappij kreeg door de operationele problemen te maken met een stormloop aan klachten en vragen.

Delta Air Lines
Delta Air Lines was eind januari nog genoodzaakt 150 vluchten te annuleren vanwege een computerstoring. Duizenden passagiers op binnenlandse vluchten hadden last van de storing.
Delta-topman Ed Bastian bood zijn verontschuldigingen aan. “Dit soort verstoringen zijn niet acceptabel voor de Delta-familie, die betrouwbaarheid en klantenservice hoog in het vaandel heeft staan”, zo meldde hij in een verklaring. Door de storing liep ook een onbekend aantal vluchten vertraging op.

De overlast in januari was echter nog lang niet zo erg dan bij de wereldwijde computerstoring op 8 augustus 2016, die Delta dagenlang parten speelde. In totaal zo'n 2.300 vluchten moesten worden geannuleerd. De technische problemen drukten het resultaat voor belastingen met circa 150 miljoen dollar (136 miljoen euro).

Een technisch mankement van het Sabre -eserveringssysteem zorgde in november 2016 voor vertragingen bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Door de storing was het voor passagiers moeilijk om in te checken en om een boardingpass te krijgen. Meerdere Amerikaanse maatschappijen ondervonden last van de computerstoring, waaronder American, Alaska Airlines en JetBlue Airways.

United
Op 14 oktober 2016 had United Airlines last van een computerstoring. Deze storing zorgde ervoor dat er tijdelijk geen United-vluchten konden vertrekken. Op 8 juli 2015 konden vliegtuigen van United Airlines wereldwijd niet vertrekken vanwege een computerstoring. Tot nader order bleven vliegtuigen van de Amerikaanse maatschappij aan de grond. Ongeveer 3.500 vluchten hadden last van de storing.

Schiphol
Niet alleen computersystemen zorgen voor problemen met vergaande gevolgen; ook een stroomstoring kan voor grote problemen zorgen. In maart 2015 bleven op Schiphol twee- tot drieduizend stukken bagage achter, omdat het bagagesysteem te kampen had met de gevolgen van de grote stroomstoring die de provincie Noord-Holland en andere delen van het land gedeeltelijk platlegde. De luchthaven draait welliswaar op noodstroom, maar niet alles werkte. Bagagebanden en roltrappen stonden stil, en winkels sloten noodgedwongen de deuren. KLM moest toen een fors aantal vluchten annuleren.

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen