Consumentenbond wil dat overheid garant staat voor luchtvaartvouchers

Schiphol
1 april 2020 - 15:26 | Door: 
onze redactie
| Foto: Schiphol/Marco Spuyman (archieffoto)

DEN HAAG - De Consumentenbond wil dat de overheid garant staat voor de vouchers die airlines aan passagiers geven als hun vlucht niet doorgaat door de coronacrisis. Zo moet voorkomen worden dat zij met lege handen staan als de maatschappij failliet gaat.

Normaal hebben passagiers bij een annulering recht op een andere vlucht of de teruggave van hun geld, maar vanwege de vele annuleringen door coronacrisis staat de overheid het nu toe dat airlines in plaats daarvan een voucher geven. Daarmee kan dan later een nieuwe vlucht geboekt worden.

“Aan het voorgestelde voucher kleven twee grote bezwaren. Het grootste bezwaar is dat de reiziger het risico loopt dat zijn voucher waardeloos is als zijn luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Iets wat in deze omstandigheden niet ondenkbaar is”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar.

“Dat is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat een consument vrijwillig afstand doet van zijn rechten en vervolgens met lege handen komt te staan. De voucher moet, net als de eerder gepresenteerde tegoedbon van de pakketreisaanbieders, gedekt zijn tegen een faillissement.”

Daarnaast heeft de Consumentenbond grote moeite met de termijn waarna reizigers alsnog de voucher kunnen omwisselen voor geld. Die is nu gesteld op 12 maanden. Molenaar: “Onbegrijpelijk. Waarom niet gekozen voor 6 maanden, net zoals de aanbieders van pakketreizen doen?”

“Die termijn moet voldoende zijn om de luchtvaartmaatschappijen de benodigde ruimte en flexibiliteit te bieden. We realiseren ons dat de omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Maar in deze vorm komen consumenten er te bekaaid vanaf.“

De Consumentenbond heeft de bezwaren in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Garantiefonds
De Consumentenbond pleitte eind vorig jaar samen met de ANVR, ANWB en de SGR bij minister Van Nieuwenhuizen voor een garantiefonds voor vliegtickets, vergelijkbaar met het bestaande garantiefonds voor pakketreizen.

Op 12 maart 2020 wees de minister dat voorstel af, omdat een dergelijk garantiefonds niet nodig was volgens haar. Molenaar spreekt van een inschattingsfout. "Je ziet waar we nu staan. Het risico op faillissementen is levensgroot. Daarom willen we nu dat de overheid garant staat voor de vouchers.”

SGR-directeur Erik Jan Reuver was destijds één van de grote pleitbezorgers voor zo'n garantiefonds. Hij laat aan deze site weten nu niet op het voorstel van de Consumentenbond te willen reageren.

Extra advertentie tonen: 
1
Dossier: 
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen