Is bouwen in het groene hart, wat onlangs door Minister Ollongren werd voorgesteld, een goed idee? Ik denk van niet, het lijkt me een rampscenario. Ik wist niet wat ik hoorde. Wanneer de huidige groene gebieden worden volgebouwd komen zij nooit meer terug. De honger naar bouwgrond moet geheel anders worden gestild.
We horen voortdurend dat Schiphol meer vliegbewegingen wil toestaan. We lezen ook dat vliegveld Rotterdam The Haque Airport wil gaan uitbreiden. Maar er is nu al steeds meer protest tegen het lawaai en stank veroorzaakt door vliegtuigen. Niet alleen in een grote cirkel rond Schiphol, ook rond Rotterdam en nu ook al, terwijl er niet eens sprake is van vliegverkeer, rond vliegveld Lelystad.
Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken lopen veel van de vliegroutes over het groene hart en juist hier wil de minister gaan bouwen, dan moet je ook komen met een alternatief voor Schiphol lijkt mij.
Wat mij ook bevreemdt is dat er jarenlang geklaagd wordt over geluid van het vliegverkeer, terwijl er door de vliegtuigbouwers en vliegmaatschappijen, alles wordt gedaan om dit te verminderen. Over het geluid, zeg maar herrie, die motorfietsen veroorzaken hoor je niets. Juist dat geluid is makkelijk tot nagenoeg nul te reduceren.
Dit gemodder kan niet langer doorgaan, wij moeten naar een geheel andere manier van aanpak, een doortastende aanpak.
Huizen bouwen in zee is best mogelijk, maar eerlijk gezegd, toch vrij duur en lastig. Een vliegveld bouwen in zee is technisch eenvoudig uit te voeren en is op veel plaatsen in de wereld, al gebeurd.
Wanneer we SchipholKatwijk in een keer groots aanpakken met laten we zeggen, direct 3 of 4 parallelle startbanen, kan Rotterdam The Haque Airport geheel en op termijn Schiphol ook, gesloten worden. Enorme gebieden komen dan vrij voor woningbouw en kunnen we het groene hart sparen. Het zijn niet alleen de vliegvelden, maar vooral ook de aan en uitvliegroutes die vrij komen voor woningbouw. Schiphol zelf zou dan een pracht locatie zijn voor hoogbouw. De oude taxi- en startbanen kunnen als wegen gebruikt worden.
Tussen Katwijk en Scheveningen is de ideale plaats voor een vliegveld, vrijwel niet te zien vanuit de kust. Daar kan Schiphol uitbreiden zonder dat het een decibel overlast geeft aan en op de kust.
Daar het vliegveld ook verbonden wordt met de kust door middel van een dijk, goedkoopste oplossing, zal het een flinke kustversterking tot gevolg hebben. De zeestroming blijft zo op afstand van de kust, zoals nu ook noodzakelijk met de stijging van de zeespiegel. Stranden worden breder en er komt meer duinvorming. Bij een rondlopende dijk tussen Katwijk en Scheveningen ontstaat ook een enorm binnenmeer wat te gebruiken is voor, onder anderen, recreatie en natuur.
Het Verenigd Koninkrijk, de UK, is een van de belangrijkste bestemmingen vanaf Schiphol. Dat vliegverkeer komt in het geheel niet meer over ons vaste land. SchipholKatwijk, EHSK, wordt dan wellicht het grootste vliegveld van de UK. De aan en uitvliegroutes van EHSK liggen geheel boven zee.
Direct wanneer je met een voorstel in Nederland komt, springen er allerlei lieden op om het zo snel mogelijk weer af te breken. Wie gaat het betalen? Hoe gaan we het financieren? Steeds hoor je dat weer, maar over de honderden miljarden die naar bijv. ontwikkelingshulp zijn gegaan, horen we nooit meer iets. Geld is er genoeg, je moet het alleen maar los peuteren.
Kijk naar onze staatsschuld, die is hoog maar vergeleken met andere EU landen laag te noemen. Italië heeft bijvoorbeeld een staatsschuld die 5 maal hoger ligt. Ook in Frankrijk is de schuld zeer hoog, bijna 100 procent BBP, Bruto Binnenlands Product. Ik pleit hier niet voor verhoging van de staatsschuld, maar we moeten en kunnen het anders financieren.
Pensioenfondsen zitten op een berg van 1500 miljard Euro. Geld, uitgesteld salaris, van Nederlanders, die nu geluidsoverlast hebben. Geld waarover nog geen inkomsten belasting werd betaald. Dus goed bekeken is het vermogen van de pensioenfondsen voor een goed deel een vermogen wat toekomt aan de belastingdienst. Dat geld moeten we inzetten ten voordele van de samenleving. Wanneer de overheid de pensioenfondsen een goed rendement garandeert zullen ze bereid zijn te investeren. Het lijkt simpel, maar dat is het ook. Hoe meer, na de bouw, het vliegveld aan inkomsten krijgt, hoe minder de overheid nog moet bijspringen.
Groots aanpakken, snel bouwen en verziek niet het groene hart, Flevoland en de Veluwe.
Wij wachten op politici met visie en durf en laten we zuinig zijn op het laatste beetje groen. De kiezers zullen hen dankbaar zijn.
Paul Grove
[email protected]