Paul Grove: Overlast

Paul Grove
10 mei 2017

Overlast luchtvaart en de Noordzee. De formatie. Nieuwe partijen aan de macht, nieuwe regering, nieuwe plannen, nieuwe visie. Meer en meer protesten tegen de toegenomen drukte op Schiphol. Omwonenden rond Schiphol klagen steeds meer. De piekmomenten op Schiphol worden steeds heftiger. Rond vliegveld Lelystad begint men zich nu al zorgen te maken.

Wellicht kan tijdens de formatie eens goed nagedacht worden over de toekomst van Schiphol. Het moet het meest belangrijke dossier worden van de nieuwe regering. Het moet ook een dossier worden waar alle partijen aan mee moeten werken, het is van nationaal belang dat er een goede toekomstvisie ter tafel komt.

Schiphol loopt steeds meer vast, mede veroorzaakt door de chaos aan landingsbanen. Vliegroutes die door elkaar heen lopen. Straks ook nog de aan- en uitvliegroutes van vliegveld Lelystad er dwars doorheen. Langdurig laag- en omvliegen; de passagier en het milieu zijn weer de klos.

Duidelijk is dat er in het verleden verkeerde keuzes zijn gemaakt waardoor de groei van Schiphol explosief toenam. Hoogstwaarschijnlijk was dit om de uitbreiding van vliegveld Lelystad erdoor te drukken. Het zal mij niet verbazen als nog eens uitkomt dat hier sprake is van een dubbele agenda.

Ook duidelijk is dat vliegveld Lelystad geen enkele oplossing is voor de problemen van Schiphol. Geen toename van de noodzakelijke nachtslots, maar wel toename van de geluidshinder voor nog eens  een paar honderd duizend bewoners en nog meer lang, laag en omvliegen.

Dat het zo op lange termijn niet verder kan gaan begrijpt toch iedereen?

Te hopen is dat er nu politici beëdigd gaan worden die echt verstand van de luchtvaart hebben. Onze luchtvaart is inmiddels uiterst belangrijk geworden voor ons land.

Het is ook belangrijk te weten, dat wanneer Schiphol noodgedwongen op de rem moet gaan staan dit  onherstelbare schade kan geven aan de positie van Schiphol. Een goed voorbeeld is het vliegveld Zaventem bij Brussel. Het werd jaren geleden ernstig beperkt door geluidsbeperkingen in de omgeving. Vliegtuigen die wel mochten vertrekken kregen een paar kilometer verderop een boete. Ook vliegveld Maastricht Aachen werd beperkt en is nooit meer wat geworden. Vluchten gingen naar Luik en daarmee ook de werkgelegenheid.

Wanneer Nederland zijn Schiphol op het huidige internationale niveau wil handhaven moet het met de markt kunnen meegroeien. Duidelijk is, ondanks dat er best nog ruimte is voor nog eens 150.000 vliegbewegingen, dat er nu moet worden gezocht naar een toekomstige locatie.

Waarom een andere locatie?

Heel belangrijk is voor Schiphol dat de nachtopenstelling verruimd gaat worden en dat kan niet op de huidige locatie, dat is inmiddels iedereen wel duidelijk. Vliegveld Lelystad is daar geen oplossing voor, het maakt het probleem alleen maar nijpender. Meer nachtopenstelling vermindert de pieken overdag en vermindert het ‘holden’ voor de ochtendopenstelling van 06.00 uur.
Windmolens gaven overlast en gingen naar zee.De haven van Rotterdam werd te klein en ging naar zee.

Schiphol geeft overlast en wordt op termijn te beperkt en moet ook naar zee.

Natuurlijk, er is kostbaar onderzoek gedaan naar een vliegveld in zee, maar de onderzochte plannen waren onhaalbaar en onbetaalbaar.  Een tunnel van 30 km lang is voor een vliegveld onbruikbaar. Drijvende en draaibare startbanen klinken leuk voor een leek maar in praktijk ook onbruikbaar. Dat deze plannen werden onderzocht was niet meer dan verspilling en dus een domme beslissing.

De oplossing is om, net als bij de Maasvlakte bij Rotterdam vanuit de kust de zee in te gaan. Een brede dijk naar een eiland in zee. Je begint eerst met twee parallelle startbanen die ook parallel aan de kust lopen waardoor er geen overlast op de kust is. Met een supersnelle Maglev-verbinding naar Schiphol. Zo kan men langzaam aan het vliegverkeer verplaatsen van het huidige Schiphol naar Zee. De huidige infrastructuur op Schiphol kan men zo nog lang gebruiken en langzaam afbouwen.

Uiteindelijk 4 parallelle startbanen, vergelijkbaar met vliegveld Charles de Gaulle.

Combineer dit ontwerp met natuurgebied en watersport. Ook groene energie, golfslag centrale, algen kweek, etc etc.

Wanneer op termijn Schiphol gaat uitbreiden in de Noordzee zal de omgeving van Schiphol best willen meewerken aan een verhoging van het aantal (nacht)vluchten nu. Met een nachtsluiting na de opening van Schiphol in zee.

Wilt u meer informatie over dit te bouwen vliegveld, lees dan de blog SchipholKatwijk op Luchtvaartnieuws.nl.

Paul Grove
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

02-08-21, 08:08
21-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
Paul Grove
24-07-17, 10:07
Paul Grove
10-05-17, 09:05
Herman Mateboer
04-03-17, 04:03
27-07-16, 10:07
24-06-16, 05:06
Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen