DEN HAAG - Het kabinet deelt de zorgen die leven bij het KLM-personeel over de ontwikkelingen bij zustermaatschappij Air France en het moederconcern. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) bespreekt de kwestie maandagavond met haar Franse collega Elisabeth Borne.
Van Nieuwenhuizen noemt het aanstaande vertrek van topman Jean-Marc Janaillac bij Air France-KLM "zorgwekkend" en laat weten dat zij de ontwikkelingen nauwlettend volgt. "KLM is een belangrijk bedrijf voor Nederland", benadrukt zij. "Dus ik vind het zeker van groot belang dat wij hier de vinger aan de pols houden."
Janaillac kondigde eind vorige week zijn vertrek aan nadat het personeel van Air France in meerderheid zijn uiterste loonbod had afgewezen. De Franse luchtvaartmaatschappij wordt al weken geteisterd door verlammende en peperdure stakingen.
Concurrentiepositie
Voor een gezonde toekomst voor Air France-KLM is het volgens Van Nieuwenhuizen "een absolute voorwaarde" dat de concurrentiepositie verbetert. "De huidige ontwikkelingen in Frankrijk zetten dit onder druk", aldus de minister. Het is aan de raad van bestuur "om zo snel mogelijk een uitweg te vinden."
Regeringspartij D66 vindt dat het kabinet één lijn moet trekken met de Franse regering over Air France-KLM.
"Er is een gedeeld belang dat er een einde komt aan de wanorde", zegt Tweede Kamerlid Jan Paternotte. Stakingen bij Air France kosten de luchtvaartcombinatie veel geld. De Franse minister van Financiën en Economie, Bruno Le Maire, zegt geen geld in Air France-KLM te willen stoppen als de toekomst van de maatschappij in gevaar komt als ze "niet op het gewenste niveau competitief is."
Paternotte is het daarmee eens. "Een luchtvaartmaatschappij moet zélf concurrerend kunnen zijn." Hij wil de zaak volgende week dinsdag aan de orde stellen. Dan debatteert de Tweede Kamer met minister Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over Schiphol.
Opkomen voor Nederlandse belangen
CDA'er Mustafa Amhaouch wil dat het kabinet opkomt voor de Nederlandse belangen. "Dat doen de Fransen ook."Het Nederlandse kabinet liet na het vertrek van Janaillac weten de ontwikkelingen bij Air France-KLM "scherp"in de gaten te houden, maar dat het nu eerst aan de directie is om met volgende stappen te komen.