LEUSDEN - De reisbranche wil de haalbaarheid van een ticketgarantiefonds bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij onderzoeken. Nederlandse reizigers zouden dan een klein bedrag bovenop hun vliegticketprijs moeten betalen ten gunste van het garantiefonds. Uit dat potje kunnen gedupeerden bij een faillissement van een maatschappij worden betaald en gerepatrieerd.
De initiatiefnemers ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR spraken maandag met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat). Zij staat volgens de partijen open voor het idee, maar ziet liever een Europees garantiefonds. De minister vroeg de reisbranche om met een nadere uitwerking van het voorstel te komen.
In Nederland is al een garantiefonds voor pakketreizen, het zogenoemde SGR-fonds, maar er is nog geen reservepotje voor losse vliegreizen. In Denemarken bestaat een vliegticketgarantiefonds al wel. De partijen willen het fonds dan ook naar Deens model inrichten. Een eigen risico, zoals de Denen hebben, zien ze echter niet zitten. De partijen stellen een toeslag van 25 eurocent voor per geboekt ticket.
Gevolgen faillissement
Een garantiefonds op losse vliegreizen is noodzakelijk, aldus de initiatiefnemers, want de gevolgen voor consumenten zijn bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij erg groot. Klanten lijden miljoenen euro's schade doordat zij hun ticketgeld kwijtraken en moeten, als zij al op de bestemming zijn, vaak tegen hoge kosten een terugvlucht boeken.
Sinds 2017 gingen in Europa meer dan twintig maatschappijen over de kop en door de coronacrisis zitten veel maatschappijen in de financiële moeilijkheden. “Onze reizigers, maar ook onze ANVR-leden, lopen regelmatig tegen het faillissementsprobleem van luchtvaartmaatschappij aan”, aldus Walter Schut, adjunct-directeur van ANVR. “Wij zijn enthousiast dat we nu samen met het ministerie dit idee verder kunnen uitwerken.”
De komende weken werken de initiatiefnemers verder aan de uitwerking van het garantiefonds. Eind oktober staat een nieuw gesprek met de minister op het programma.