SCHIPHOL - Bijna alle zakenreizigers in de Benelux zijn bereid het zakenreizen te hervatten. Dat blijkt uit onderzoek van dienstverlener SAP-Concur. De helft van de zakenreizigers in de Benelux reist momenteel nog minder dan ze zouden willen (47 procent) en dit is ook het beeld wereldwijd (39 procent).
Zakenreizigers in de Benelux missen vooral de relatieversterkende aspecten van persoonlijk contact met klanten en collega's (40 procent).
Ook de productiviteit van persoonlijke meetings is iets dat Benelux-zakenreizigers missen, hoewel dit met 20 procent het laagste percentage van alle onderzochte Europese landen is.
Verder missen respondenten uit de Benelux de kans om nieuwe ervaringen op te doen met andere plaatsen en culturen (35 procent). Er is dan ook een duidelijke wens om terug te keren naar een ‘normale’ situatie (33 procent). Zorgen over corona zijn volgens slechts 16 procent van de respondenten uit de Benelux de grootste uitdaging op weg naar een normale situatie.
Reizen ondanks oorlog
Zakenreizigers in de Benelux voelen ook de druk van de stijgende olieprijzen en de inflatie: 12 procent ziet dit als de grootste bedreigingen voor zakenreizen. Grotere zorgen baart de voortdurende oorlog in Oekraïne: een op de drie (33 procent) respondenten uit de Benelux aarzelt om nu naar Oost-Europa te reizen. Zij zeggen ook dat hun bedrijf al een nieuw beleid heeft ingevoerd voor reizen naar Oost-Europa (21 procent) en zien dat tarieven voor zakenreizen zijn gestegen (23 procent). 18 procent laat weten dat een of meer van hun geplande reizen zijn geannuleerd.
Om gezond en veilig te blijven reizen, hebben zakenreizigers in de Benelux duidelijke ideeën over flexibiliteit: iets minder dan de helft vindt het belangrijk dat zij zelf hun vervoermiddel (43 procent) en accommodatie (37 procent) kunnen kiezen. Daarnaast willen ze graag zelf kunnen beslissen over de reisduur (35 procent) en willen ze de mogelijkheid hebben om hun reisplannen zonder consequenties te wijzigen (39 procent).