Vreemd. Maar de laatste tijd is de één na de andere droom, die ik heb, voor meerdere uitleg vatbaar. En eigenlijk droom ik zelden. De afgelopen dagen was het weer raak. Op een podium stonden twee artiesten, een man en een vrouw. die de sterren van de hemel zongen. "Vanmorgen vloog ze nog. Zo onbelemmerd en gracieus." Dit was voor hun fans kennelijk het succesnummer. Bis, bis, bis scandeerde het publiek.
De beide artiesten bleven hun wat droevige lied eindeloos herhalen. En steeds weer klonk het bis, bis…, more, more…, zugabe, zugabe. Alleen in het Frans hoorde ik niemand.
De momenten dat ik half wakker werd, realiseerde ik mij dat dit duo Robert Long en Simone Kleinsma moesten zijn. Hadden zij met hun tijdloze hit wellicht een waarschuwing voor mij misschien? Een waarschuwing over een dode duif, want daarover ging hun chanson immers.
Ik realiseerde me dat de KLM de aanleiding moest zijn voor de betekenis van deze droom. De problemen en zorgen rond onze KLM en al die bevlogen ruim 30.000 KLM-ers hadden me kennelijk te zeer in een greep. Loslaten, zoals sommigen rond het Air France-KLM drama adviseerden. Maar doe dat maar eens na bijna 45 jaar KLM 'watchen'.
Trouwens, waarom zou ik…? Ik viel, onrustig als ik was, maar moeilijk in slaap. Las ik niet gisteren in het prestigieuze Financieele Dagblad dat alle meningsverschillen rond beide maatschappijen waren opgelost. Las ik ook niet dat de omstreden president directeur Alexandre de Juniac nota bene door de Franse staat voor een nieuwe periode van vieren jaar was aangesteld?
Was het om voortaan problemen direct in de kiem te smoren ook geen meesterlijke zet van de Franse curie om Pierre-François Riolacci, financieel directeur van de Air France KLM holding, de board meetings van KLM in Amstelveen te laten bijwonen? En omgekeerd bij Air France de tot nu toe bij alle conflicten kleurloos zwijgende Hans Smits, president commissaris van de KLM. Ik kon de slaap maar niet vatten. Af en toe dommelde ik weg. Er is nog helemaal niks in het voordeel van KLM opgelost, zoals het Financieele Dagblad uit de losse pols noteerde. Het signaal van de herbenoeming van Alexandre de Juniac geeft nu juist aan dat de Staat (16 procent) vindt, dat hij lekker bezig is en dat hij, bijvoorbeeld met de integratie van de corporates van KLM, koers moet houden. Recht zo die gaat….Alexandre!
En daarmee zijn ze in Amstelveen niet onverdeeld gelukkig…! Integendeel. Maar er blijft hoop, bedacht ik om mezelf rustig te maken. De herbenoeming van de zonnekoning, zoals Alexandre de Juniac in de Financiële Telegraaf werd neergezet, zou over enkele maanden best wel eens een vervolg kunnen krijgen met zijn 'vrijwillig' vertrek. Een eervolle aftocht. Hoe chique wil je het hebben na zoveel blunders en aangerichte ellende.
Droomde ik nou of is dat realistisch. De tijd zal het leren.
Al wegdommelend hoorde ik in de verte oud KLM steward Alexander Curly met extra krachtige stem zin zijn hit nog eens ten gehore brengen….
Wie kent er niet de namen
Houtman Tromp en Heijn
De strijd tegen de Spanjaard
Van dat landje aan de Rijn
Wie kent er niet de platen
Van al die schepen op de ree 't
Trotse rood wit blauwe
Over elke wereldzee
Dat waren wel die Hollanders
Die stijfkoppige Hollanders
Dat waren mooi die Hollanders
Die stijfkoppige Hollanders
Goed om dat in Parijs nog maar eens in de oren te knopen. Trouwens, waarom ook niet in Amstelveen. We pikken het gewoon niet!!
Arnold Burlage
[email protected]