SCHIPHOL - Grondpersoneel van KLM werkt vanaf zaterdag uit protest strikt volgens de regels. Om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk – waarbij protocollen noodgedwongen moeten worden overschreden – wil het personeel aantonen wat er gebeurt als zij volgens het boekje zou werken.
“We willen hiermee laten zien wat het échte probleem is. We moeten met steeds minder collega’s meer werk doen. Door de hoge werkdruk moeten we soms drie taken tegelijk doen, waardoor in de praktijk protocollen en werkvoorschriften vaak niet volledig kunnen worden nageleefd. De druk om vliegtuigen af te handelen is te hoog en er wordt te weinig personeel ingezet. We hebben daarom besloten vanaf zaterdag ‘strikt’ volgens de regels te gaan werken”, zegt Walter van der Vlies, Teamleider Platform bij KLM. “We moeten de problemen zichtbaar maken.”
Regels
De FNV heeft KLM vrijdag hierover per brief geïnformeerd. Vakbondsbestuurder Jan van den Brink: “Van bovenaf is vooral aandacht voor het wegwerken van vliegtuigen. Regels met betrekking tot checks van de kisten, de hoeveelheid belading en de maximumsnelheid van voertuigen op het platform worden daardoor met voeten getreden. De grondmedewerkers hebben daarom besloten dit zichtbaar te maken door vanaf nu strikt volgens protocollen te werken. Iets wat ze eigenlijk nooit doen, omdat alles sneller en sneller moet, er onderbezetting is en de werkdruk hoog is. Ze zullen extra alert zijn op het naleven van de (veiligheids) voorschriften.”
Conflict
De FNV wil dat er meer échte banen komen, zodat de werkdruk omlaag kan en de kwaliteit omhoog. Dat is ook de inzet van de cao-onderhandelingen. KLM wil echter niet bewegen. Jan van den Brink: “De doorgeslagen liberalisering van de luchtvaartsector leidt tot druk op kwaliteitsbanen en de werkgelegenheid op Schiphol. KLM wil hierin meegaan, door jaar in jaar uit te snijden in personeelskosten. Wij willen deze race naar de bodem nu stoppen. Ultra-low-cost moet niet de norm worden in Europa. Superlange werkdagen en betalingen onder het minimumloon mogen niet de prijs zijn voor een goedkoop ticket. We nodigden de directie van KLM daarom eerder al uit, per open brief, om samen met ons dat gevecht aan te gaan in Den Haag en Brussel voor betere regelgeving.”
Rechtszaak
Dinsdag 23 augustus om 10:00 uur dient voor het gerechtshof Amsterdam het spoedappèl dat FNV Luchtvaart heeft ingediend tegen de beslissing van de rechter om werkonderbrekingen tot 4 september te verbieden.