Rijden op waterstof komt op gang in Nederland

10 april 2013 - 11:14

DEN HAAG - De komende twee jaar worden zeker vier openbare waterstoftankstations in ons land gebouwd. In Rotterdam wordt rond de jaarwisseling een nieuw openbaar waterstoftankstation gerealiseerd dat geschikt is voor bussen en personenauto's. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) maakt deze activiteiten in het kader van duurzame mobiliteit vandaag bekend tijdens een werkbezoek aan waterstofproducent Air Liquide in Rotterdam.

Daarnaast is er een nieuw station in Helmond op de Automotive Campus NL in voorbereiding en zijn er concrete plannen om bestaande waterstoftankstations in Amsterdam en Arnhem op te waarderen en technisch geschikt te maken voor de nieuwste generatie voertuigen.

Emissievrij
Bij waterstof wordt op schone wijze elektriciteit gegenereerd waarmee motoren kunnen worden aangedreven. De voertuigen hebben een brandstofcel aan boord, die de waterstof omzet in elektriciteit. De potentie van waterstof voor het verminderen van CO2 emissies is groot, oplopend tot bijna 100 procent als waterstof emissievrij wordt geproduceerd bijvoorbeeld via zonne- of windenergie, duurzame biomassa of biogas. Tijdens het rijden zijn brandstofcel-elektrische voertuigen volledig emissievrij.

Mansveld: "We staan aan de vooravond van de introductie van rijden op waterstof in Nederland. Bij autofabrikanten zoals Hyundai, Toyota, Daimler en Honda zullen de komende tijd - voor de Nederlandse markt - de eerste auto’s van de band rollen die kunnen rijden op waterstof. Daarom moeten we ons land klaar stomen voor deze schone en duurzame voertuigen. De overheid en marktpartijen zijn hier samen aan zet: de overheid voor het creëren van begrijpelijke, aantrekkelijke en veilige randvoorwaarden en het bedrijfsleven voor het leveren van duurzame innovatieve concepten en technologieën."

Waterstof wordt in gasvorm onder druk getankt bij een tankzuil. Voor personenauto’s lijkt de standaard op 700 bar uit te komen. De huidige brandstofcel-elektrische auto's kunnen bij 700 bar op 1 tank ongeveer 500-600 km rijden en deze in ongeveer 3 minuten weer voltanken. Vanaf 2015 zullen naar verwachting enkele duizenden voertuigen op de (wereld)markt komen.

Samenwerking
Momenteel wordt de mogelijkheid van een Green Deal met marktpartijen en maatschappelijke organisaties verkend om rijden op waterstof in Nederland gezamenlijk verder vorm te geven. Ook vindt er overleg plaats met regio’s die belangstelling hebben getoond voor waterstoftankinfrastructuur.

In Europees verband werkt Nederland - samen met Denemarken, Zweden, Frankrijk, Engeland en Duitsland - aan een geharmoniseerde uitrol van een Europees netwerk van waterstoftankinfrastructuur.

Op dit moment rijden alleen een aantal bussen in het openbaar vervoer op waterstof. Auto's die rijden op waterstof stoten geen koolstofdioxide uit.

Staatssecretaris Wilma Mansveld maakt proefrit in een waterstofauto

(c) Reismedia / ANP

Copyright Reismedia BV 2025 - Cookieinstellingen