Hotels in Amsterdam en rond Schiphol beleven slechtste jaar ooit

Hotelkamer
15 september 2021 - 8:53 | Door: 
onze redactie
| Foto: Pixabay

SCHIPHOL - De hotelsector in de regio Amsterdam en Schiphol is keihard getroffen door de coronacrisis. Vorig jaar bereikten de bezetting en de omzet per kamer een historisch dieptepunt, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Horwath HTL. 

Door het wegvallen van het internationale reisverkeer en de beperkingen voortvloeiend uit de coronamaatregelen, zijn zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs het afgelopen jaar sterk gedaald. Dit heeft geresulteerd in zeer sterke omzetdalingen. Hoteliers zijn voorzichtig optimistisch over het tweede halfjaar van 2021 en de komende jaren.

Sterkste terugval ooit
De gevolgen van de coronacrisis hebben gezorgd voor de sterkste terugval ooit in de Nederlandse hotelresultaten. De landelijke bezettingsgraad kelderde van een recordhoogte in 2019 (78,2 procent) tot een historisch dieptepunt in 2020 (34,4 procent). De gemiddelde kamerprijs daalde met meer dan 27 procent, van 120 euro in 2019 tot 87 euro in 2020. Door de daling van zowel de bezettingsgraden als de gemiddelde kamerprijzen daalde de omzet per kamer in de Nederlandse hotels met 68 procent, tot slechts 30 euro per kamer.

Hotels Amsterdam en Schiphol staan leeg
De hotels in de regio Amsterdam en Schiphol zijn het hardst geraakt door de coronacrisis. De hotels in de hoofdstad zijn sterk afhankelijk van de internationale reismarkt. Toen deze volledig wegviel, kon dit niet of nauwelijks worden opgevangen. De bezettingsgraad daalde van 85,3 procent in 2019 tot 26,3 procent in 2020, een daling van bijna 60 procent. De gemiddelde kamerprijs in Amsterdam en Schiphol daalde met 33 procent, van 151 euro tot 101 euro.  De omzet per kamer daalde in Amsterdam hierdoor met bijna 80 procent, van 129 euro tot 27 euro.

Voorzichtig optimisme
De sterkste dalingen in de resultaten waren zichtbaar in de maanden van de strengste lockdowns en coronamaatregelen. Vanaf medio maart 2020, kort nadat de pandemie erkend werd door WHO, werden cafés en restaurant gesloten, en kozen ook veel hotels ervoor de deuren gesloten te houden. De bezettingsgraad viel hierdoor in april en mei 2020 vrijwel volledig weg. Na een herstel in de zomermaanden, resulteerden strengere maatregelen in najaar en winter van 2020 opnieuw voor sterk lagere bezettingsgraden en kamerprijzen. Naarmate de vaccinatiegraad in 2021 toenam, en de maatregelen minder streng toepast werden, was ook weer een stijging in de hotelresultaten zichtbaar. Verwacht wordt dat bezettingsgraden en gemiddelde kamerprijzen in september en oktober zullen blijven verbeteren. Zolang een nieuwe golf uitblijft, verwachten de hotels het jaar relatief goed te kunnen afsluiten.

Voor 2022 en verder wordt verwacht dat het herstel verder doorzet. De meeste hoteliers verwachten dat de coronacrisis in 2022 achter ons gelaten kan worden, waardoor de bezettingsgraden en kamerprijzen in 2022-2023 terug op het niveau van 2019 kunnen komen. In de regio Amsterdam en Schiphol, waar de effecten van de coronacrisis het sterkst waren, zijn de hoteliers iets voorzichtiger dan in de rest van het land. Buiten de Randstad verwachten de meeste hotels een snel herstel; in veel gevallen werden in de zomer van 2021 zelfs al betere resultaten gerapporteerd dan in 2019.

In Amsterdam en rond Schiphol houden de hotels echter rekening met een langzamer herstel. Vooral het zakelijk internationale verkeer zal naar verwachting maar heel langzaam terugkeren. Een deel van de hoofdstedelijke hotels verwacht dan ook dat het topjaar 2019 de komende jaren niet meer geëvenaard zal worden. Voor de Nederlandse markt als geheel wordt verwacht dat de resultaten in 2024 grotendeels terug op het niveau van voor de crisis zullen zijn.

Extra advertentie tonen: 
1
extra add 1ste alinea: 
1
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen